Демонстрация по водно спасяване с хеликоптер се проведе на бургаския плаж (снимки)

17:15, 26 юни 15 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Демонстрация по спасяване на давещ се човек в морето с участието на хеликоптер се състоя на централния плаж в Бургас този следобед. В нея се включиха водни спасители и екип от Българския червен кръст (БЧК).

„Давещият се” започна да размахва ръце с призиви за помощ в морето на около 30-40 метра от брега. По сигнал беше спуснат джет със спасители, които отидоха до него и го издърпаха на плажа. Там медицински лица му направиха изкуствено дишане, приляха му течност и го завиха с предпазно фолио. После го отведоха до специално обозначено място, където да изчакат въздушния превоз.

Хеликоптерът пристигна откъм северния плаж. Той застана над мястото на пострадалия и от него беше спуснато въже. „Пострадалият” беше завързан и заедно с един от медиците беше изтеглен нагоре към въздушната линейка, която ги откара към болница.

Демонстрацията имаше за цел да покаже как се спасяват тежко пострадали хора, намиращи се и в отдалечени, неохраняеми зони.

„Ако забележите давещ се човек в охраняема зона навътре в морето, първото, което трябва да направите, е да се обадите на спасителите. Всяка необмислена самоинициатива има много малък процент на вероятност да завърши положително”, коментира Васил Алексиев, инструктор от БЧК. От личния си опит той е научил, че самостоятелните акции на необучени хора завършват предимно с трагични случаи и за давещия се, и за този, който е тръгнал да го спасява.

Алексиев съветва плажуващите да наблюдават внимателно табелите, указващи докъде стига охраняемата зона, и да не ходят да се къпят в морето на неохраняеми места. Той даде пример с пресния случай на 14-годишното момче от каменското село Свобода, което се удави в района на тетраподите до бургаското пристанище преди седмица. То отишло да се къпе с родата си в неохраняемата зона на плажа, при силно вълнение. Докато се намесят спасителите от най-близкия пост, тялото му беше завлечено навътре в морето.

В същия и през следващите няколко дни се удавиха още трима туристи в областта – двама руснаци в Поморие и Созопол, както и чех в Приморско. За цялата минала година удавниците в Бургаско са общо 34 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама