Варуфакис: При „Да“ на референдума подаваме оставка

12:59, 02 юли 15 / Свят 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис обяви, че ще се оттегли от поста си, ако избирателите подкрепят предложенията на Еврогрупата за реформи в Гърция на референдума, който ще се проведе в неделя, 5 юли, съобщи Франс прес.

"Може да подадем оставка, но ще го направим в дух на  сътрудничество с тези, които ще поемат щафетата", заяви министърът.

"Вярваме, че решението на народа ще бъде уважено", каза още Варуфакис, според когото "нищо не е свършило" и преговорите ще бъдат възобновени след референдума. 

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас вече призова гърците да гласуват с "Не" на референдума, на който хората ще бъдат питани дали страната да приеме предложенията за реформи на Европа.

Референдумът бе свикан след провала на преговорите между гръцкото правителство и финансовите министри от еврозоната. Впоследствие Гърция не изплати дълга си към Международния валутен фонд, в размер на 1.6 милиарда евро. Крайният срок за плащането беше 30 юни. На 1 юли агенция Moody's намали кредитния рейтинг на страната.

По-рано днес Варуфакис заяви, че гръцкото правителство ще се стреми към сделка още в понеделник, след като станат ясни резултатите от референдума в неделя.

Финансовият министър на Гърция обвини кредиторите в изнудване на Гърция, като добави, че контролът над банките и паричния трансфер са насочени към постигането на вот в полза на новите строги мерки за икономии. По думите му властите да си били принудени от западните партньори да ги наложат. 

Във вторник Варуфакис заплаши, че в случай на нужда Гърция може да предприеме необходимите юридически стъпки за излизане от еврозоната.

"Нашето членство в еврозоната не подлежи на преговори. Никога досега, страна от еврозоната не е била изхвърляна от валутния съюз", коментира още.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама