Димитър Танев: Няма как подуправители на БНБ да са хора, в чиито мандати са фалирали банки

18:39, 02 юли 15 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отказвам да подкрепя за следващ мандат подуправители на БНБ, в чиито мандати са фалирали банки. Това е най-малкото, което трябва да се направи след източването на КТБ и трите милиарда и половина лева, които държавата плати след фалита й. Реформаторският блок не приема такива хора да имат право на следващи мандати в управата на БНБ.

Това каза в парламента след заседанието на бюджетната комисия депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев. На заседанието бяха обсъдени правилата за номиниране на подуправителите на Централната банка.

Острата реакция на Танев е предизвикана от това, че комисията отхвърли предложението на РБ в документите си при кандидатстване за подуправители, претендентите да вписват информация дали докато са били на ръководни постове в БНБ или в надзорни и управителни съвети на банки, са настъпвали фалити на съответните банки.

Танев предложи от името на РБ такива хора да информират за подобни обстоятелства, независимо кога се е случил фалитът, за да е наясно обществото кой претендира да е подуправител на Централната банка, като каза, че лично той никога не би гласувал за такъв кандидат.

„Когато си допуснал в мандата си като подуправител подобен рецидив, не е приемливо да ти се дава шанс за втори подуправителски мандат и то в БНБ“, каза Танев

Той уточни, че най-малкото, което може да се направи, е кандидатите да се задължат да предоставят публично тези факти от биографията си.

„Категорично заявявам, че като депутат на Реформаторския блок не подкрепих правилата, които изключват нашето предложевние“, каза Танев

Депутатът изрази становище, че комисията трябваше единодушно да подкрепи предложението на РБ, а не да го отхвърли. Така и другите политически сили, освен РБ, щяха да дадат категоричен знак към гражданите, че нямат съпричастност към това случаят КТБ да се замете, коментира още Танев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама