Семейство Паси има няколко варианта да осъди „Папараци“

20:19, 02 юли 15 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След скандалът, който се разрази между семейство Паси и светското предаване „Папараци“, в медийното пространство се появиха редица въпроси, по повод правото на предаването да следи и да снима известни личности в ежедневието им.

София Topnovini.bg, потърси експертът по медийно право и преподавател в Нов български университет доц. д-р Райна Николова.

„Не съм гледала предаването, но от появата на рубриката в ефир си задавах въпроса за правото на личен живот и понеже нямаше дълго време отрицателен отзвук, си мислех, че става въпрос за договаряне с публичните личности за платен ПР от страна на медията", обясни Николова.

По думите и, конституцията защитава правото на личен живот. Т.е. никой не може да бъде сниман, фотографиран, записван без неговото съгласие, освен ако законът предвижда друго.

Николова обяснява, че единствено службите за сигурност могат да следя даден човек, по Закона за специалните разузнавателни средства за извършено тежко престъпление (наказуемо с над 10 г лишаване от свобода). Другата група хора, които законът позволява да бъдат следени са журналисти за разкриване на случаи на корупция или други факти по Етичния кодекс, посочва тя.

 "Г-жа Паси може да сезира СЕМ за нарушаване на правото й на личен живот в 3-месечен срок от излъчването на предаването, защото записите на телевизиите се пазят в продължение на 3 месеца", казва още доц. Николова.

Николова обяснява,че Закона за радиото и телевизията много ясно и категорично заявява, че доставчиците на медийни услуги не могат да създават и предоставят за разпространение предавания, съдържащи информация, свързана с личния живот на гражданите, без тяхно съгласие.

При нарушение на закона, доставчиците на медийни услуги дължат публично извинение на засегнатото лице, но това не лишава същото лице от правото да търси обезщетение по съдебен ред.

"Макар и публична личност, г-жа Паси има право на необезпокояван личен живот, доколкото пазаруването и личните й срещи не са свързани с обществения интерес, а са чиста проба обществено любопитство - забранено от практиката и на Европейския съд по правата на човека и основните свободи. СЕМ трябва да наложи санкция на телевизията, излъчила предаването", категорична е Николова.

Медийният експерт обясни,че както Гергана Паси, така и всяка личност, която е в нейното положение има праов да граждански иск по Закона за задълженията и договорите за нанесени й неимуществени вреди срещу продуцента на предаването и излъчилата го телевизия, както и да сезира Комисията по журналистическа етика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама