Медиите в Констанца предупреждават за приближаващ облак от Чернобил

01:25, 03 юли 15 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Заплаха над Румъния! Облак от радиоактивни прах от Чернобил идва към нашата страна” е водещото заглавие в новия брой на вестник „Куджет либер” /Cuget Liber/ в Констанца. Той съобщава, че Националната метеорологична администрация е разпространила информация за движението на въздуха над Румъния. Според експерти, през следващите два дни е възможно облак от замърсяването на въздуха от Чернобил да премине над Румъния. Така, между 12 часа на 2 юли и 6 часа сутринта на 3 юли циркулацията на въздуха на нивото на земята ще бъде слаба в западната част на Украйна, ориентирана от север на юг.

„На 3 юли посоката на движение на въздушни маси ще бъде по посока  от север на юг-югозапад. Според специалистите, облакът от прах, който ще се образува около Чернобилската атомна електроцентрала, може да се движи в следващите 36 часа към източната граница на Румъния, но, тъй като движението ще бъде бавно, няма да проникне през румънска територия ", е заявил изпълнителният директор на Националната метеорологична администрация д-р  Флоринела Джорджеску.

Друго заглавие от пресата в Констанца е от „Observator de Constanţa”. То гласи „Замърсен облак от Чернобил ще достигне границата с Румъния”. Вестникът повтаря същата информация.

Междувременно от РИОВ – Варна съобщиха на сайта си, че на територията на България и в най-източната част от Черноморското крайбрежие няма повишена радиация. От всекидневния бюлетин на ИАОС за състоянието на радиационната обстановка в страната за периода 1 –2 юли 2015 г., става ясно, че в средните стойности за мощността на еквивалентната доза не се наблюдават отклонения, включително в контролните пунктове, разположени по Черноморското крайбрежие – Калиакра, Варна, Емине, Ахтопол.

Горски пожар е обхванал голяма част от зоната около унищожената атомна централа в Чернобил в понеделник вечерта. Стихията е била овладяна във вторник сутринта, а около 130 декара са били засегнати от огъня.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама