Над 150 фолклорни състава ще участват в Четвъртия национален събор „Лудогорие”

07:46, 03 юли 15 / Култура 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 150 състава от цялата страна ще участват в четвъртото издание на Националния фолклорен събор „Лудогорие”, който започва днес в местността „Пчелина” край Разград. Проявата се организира от Сдружение "Лудогорие", с подкрепата на общината и регионалните информационни центрове "Читалища", съобщиха организаторите.

В рамките на три дни на двете открити сцени ще пеят и танцуват над 10 000 певци и танцьори. Сред участниците ще бъдат и изпълнители от украинския град Рени.

Съборът ще бъде открит от 17.30 часа, половин час по-късно започва фолклорната програма с участието на състави от Разградско, Русенско, Силистренско, Габровско. За гостите на събора първата вечер концерт ще изнесат Ваня Вълкова, Пепи Христозова и оркестър „Русенски ритми”. Празничният ден ще приключи с олелия, игри, песни и танци около огъня.

На втория ден на събора присъстващите ще имат възможността да чуят изпълненията на Ваня Вълкова, Росица Пейчева, Татяна Стоянова и оркестър „Калофер”. Ще има още много игри и забава с часът на Болярка, кукерски танц в изпълнение на кукерска група „Дионисиев звън” и нестинарски танци в изпълнение на Цветелина и Светослав Митеви.

Тази година по време на събора ще бъде пресъздадена старинна тракийска сватба, с която Сдружението ще кандидатства за три Гинес рекорда – за най-дълга сватбена софра, най-многолюдна старинна сватба и най-голямото количество сватбена яхния. Това ще стане през третия ден на събора, 5 юли.

Всички, които искат да седнат на сватбената софра, трябва да са облечени в национални носии и ще носят на ръцете си гривничка от бял сатен с номер, изработени от деца в екоработилница на центъра за ученическо творчество. 

Организаторите на събора подсигуряват 4000 глинени купи, изработени от троянски майстор и още толкова дървени лъжици, 1000 погачи, 2.5 тона вино, 700 кг сирене и други традиционни за тракийската сватба ястия. В ритуала участват и 500 хайдути от клубовете „Традиция” в няколко града.  

В рамките на събора своето майсторство ще демонстрират повече от 50 занаятчии от страната.Най-малките гости ще имат възможност да покажат таланта си по време на конкурса за детска рисунка на тема „Моят роден край”.

Новост е конкурсът „Гиздава мома”, който също ще се решава в социалната мрежа. Публиката ще избере най-красивата мома според снимки, които девойките ще си направят по време на събора пред една от двете чешми, изградени от сдружение „Лудогорие” на поляната, където се провежда събитието.

За всички желаещи да отидат на събора през трите дни са осигурени автобуси от Разград до Пчелина и обратно. Цената на еднопосочния билет е 1 лев. Маршрутът на автобусите е спирка „Автогара“ – спирка АПК - спирка „Млади семейства“ – Пчелина. Часовете на тръгване на автобусите тази вечер са 17.30,19.00, 21.00, а от Пчелина - 18.00, 19.30 22.00 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама