Чака ни скок на горивата през лятото

07:53, 03 юли 15 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционно, през летния сезон отново ни очаква поскъпване на горивата. Експерти коментират, че причините се крият в засиленото търсене и по-скъпия долар. От Българската петролна и газова асоциация прогнозират и недостиг на горива по южната ни границата. Днес бензин А95 се продава средно за 2,32 лв. за литър, а дизелът - за 2,35лв.

Вчера стана ясно, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново ще прави секторен анализ и ще търси картел на пазара на горивата. "През последната година се наблюдава динамично развитие на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива. На първо място, на международните пазари се наблюдава чувствително понижение на цените на петрола, който е и основната суровина за производство на бензини и дизелови горива. Това поражда необходимост да бъдат детайлно разгледани конкурентните условия на пазара и да бъде установено до каква степен тази тенденция се прехвърля и върху цената на автомобилните горива за крайни клиенти", се казва в съобщението.

Там се отбелязва още, че на пазара на дребно с горива се наблюдава тенденция за промяна на модела на ценообразуване. При някои от участниците са въведени нови пазарни стратегии за привличане и задържане на постоянни клиенти, чрез предоставяне на отстъпки от вече обявената крайна цена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама