Три фирми се натискат за концесията на плаж „Корал“

08:52, 03 юли 15 25 645 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първата екоконцесия в България – за плаж "Корал" в община Царево, привлече три групи инвеститори. Въпреки обществения интерес по темата обаче тръжната комисия отказа да допусне представители на медиите на отварянето на офертите, съобщава capital.bg. По информация на медията до крайния срок за подаване на оферти са постъпили три предложения – на фирмата, която стопанисваше плажа до 2014 г. – "Райд екстрийм", на сдружение "Да спасим Корал" и на фирма, свързана със Сава Чоролеев, чиято компания "Прайм пропърти" има терен в района на плажа и планове да строи ваканционно селище.

В момента плаж "Корал" е неохраняем след неуспешен опит на регионалното министерство да го отдаде временно под наем.

Отварянето на трите оферти се е състояло на закрито заседание. От пресцентъра на регионалното министерство обясниха, че не могат да допуснат представители на медиите, защото конкурсната документация не го позволявала. В Закона за устройство на черноморското крайбрежие, чл. 8м, ал. 1 е посочено, че офертите се отварят на открито заседание, но според тълкуванието на членовете на комисията това означавало "открито само за участниците". Самата конкурсна документация също е написана така, че да ограничи публичността.

Концесията на "Корал" ще е за срок от 15 години. Концепцията на регионалното министерство е мястото да се развива като екоплаж – с по-малък процент застрояване, по-малко преместваеми обекти, по-голяма площ за свободно плажуване.

Офертите на трите кандидата ще се оценяват така, че цената да не е най-важна за избора на стопанин. Ако даден участник е предложил висока наемна цена, но и висок процент на застрояване (в случая не може да е по-висок от 1% от площта на плажа), той може да остане по-назад в крайното класиране. Територията за свободно плажуване не може да е по-малко от 60% от активната площ на плажа. Колкото повече свободна площ са предложили кандидатите, толкова повече точки ще получат.

Интерес към плажа "Корал" има фирмата, която го стопанисваше с договор за наем до 2014 г. - "Райд екстрийм", с основен собственик Людмил Петрински. Другата оферта е свързана със Сава Чоролеев, изпълнителен директор на "Прайм пропърти" АДСИЦ. Дружеството има около 45 дка до плажа "Корал" и подробен устройствен план за ваканционен комплекс, който би трябвало да е съседен на този на испанския инвеститор "Ибердрола Инмобилиария".

Всички инвестиционни намерения за терените около плаж "Корал" в момента са блокирани и тече проверка за законността на издаваните строителни разрешителни, включително от Европейската комисия. До разследването се стигна след множеството сигнали от природозащитници и обикновени граждани, които предпочитат теренът около плажа да остане пощаден от поредния бетонен комплекс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама