Няма завишение на радиационния фон в област Добрич

08:55, 03 юли 15 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обстановката в област Добрич е нормална, няма завишение на радиационния фон, съобщиха за Topnovini.bg от Областния съвет за сигурност.

„Във връзка с информация за пожар в района на Чернобил в Украйна в Агенцията за ядрено регулиране няма постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване“, съобщава на официалната си страница си в интернет Агенцията за ядрено регулиране.

Съобщението е във връзка с плъзналите в четвъртък във Варна слухове за преминаване на радиационен облак над града, който щял да дойде от района около авариралата централа в Чернобил.

„Пожарът е възникнал на 29 юни в югоизточната част на зоната с ограничен достъп на АЕЦ Чернобил. Според информация от Регулиращия орган на Украйна няма значими изменения на радиационните параметри, характерни за района.

Няма изменение на радиационния фон за територията на България съгласно измерванията от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона (BULRaMo), поддържана от Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ“ се казва още в съобщението.

„Няма как в наши дни да се скрие от обществото информация за каквото и да било изменение на радиационния фон над страната“, заяви в ефира на „Здравей, България” Марина Низамска, шеф на аварийния център в Агенцията за ядрено регулиране.

„Дори пламъците да навлязат в 30-километровата гранична зона край Чернобил, няма как да се образува радиационен облак, който да стигне до България”, заяви категорично Марина Низамска.

Пожарът вече е локализиран, успокои експертът.

 От РИОСВ-Варна съобщиха, че на територията на България и в най-източната част от Черноморското крайбрежие няма повишена радиация. От всекидневния бюлетин на ИАОС за състоянието на радиационната обстановка в страната за периода 1 – 2 юли 2015 г., става ясно, че в средните стойности за мощността на еквивалентната доза не се наблюдават отклонения, включително в контролните пунктове, разположени по Черноморското крайбрежие – Калиакра, Варна, Емине, Ахтопол.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама