Лютви Местан съзря религиозен проблем в подпалването на параклиса край Сопот

09:26, 03 юли 15 / Политика 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Движението за права и свободи излезе със специална декларация, с която осъжда остро палежа на параклиса „Св. Георги” край Сопот. Тя е подписана лично от председателя на партията Лютви Местан.

Вчера избухна пожар в храма, като след потушаването на огъня е станало ясно, че всички икони са били свалени от стените, струпани в центъра на параклиса и подпалени. Над 50 икони бяха унищожени.

Местан съзря в този акт опит за създаване на "напрежение в междукултурните и междурелигиозните отношения в българското общество". Въпреки това, от партията смятат, че „тази провокация няма да постигне целите си“.

София Topnovini.bg публикува без редакторска намеса пълния текст от декларацията:

ДПС осъжда остро палежа на параклиса „Св. Георги” край гр. Сопот и изказва възмущението си от тази вандалщина. Посегателството срещу светинята изразява низост, богохулство и несъвместима с реда и морала ексцесия. Унищожените икони и църковна утвар са не просто загуба на знаци на духовността, но и погубена култура, поругана религиозна святост. Ние в ДПС сме еднакво и винаги непримирими с всяка проява на хулиганство и нарушаване на обществения ред и закона, които са и нарушаване на правата на гражданите. 

ДПС изразява искрената си съпричастност към миряните на Карловската духовна околия и призовава властите да приложат в пълна мяра своята компетентност за своевременното разкриване на извършителите на злодеянието и прилагане на строгостта на закона спрямо тях.

Особено осъдителен е този вандалски акт, защото явно той цели създаване на напрежение в междукултурните и междурелигиозните отношения в българското общество. Същевременно споделяме позицията на кмета на гр. Сопот г-н Личев, че сопотчани живеят в разбирателство и без напрежение на религиозна основа, и затова смятаме, че тази провокация няма да постигне целите си.

ДПС призовава всички български граждани, независимо от вярата, която изповядват, да осъдят вандалския акт, а властите незабавно да разкрият както извършителите, така и поръчителите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама