Местан осъди с декларация палежа на параклиса край Сопот

10:39, 03 юли 15 / Политика 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"ДПС осъжда остро палежа на параклиса "Св. Георги" край Сопот и изказва възмущението си от тази вандалщина. Посегателството срещу светинята изразява низост, богохулство и несъвместима с реда и морала ексцесия." Това се казва в декларация на лидера на Движението за права и свободи Лютви Местан, публикувана в сайта на ДПС.

Припомняме, че полицията работи по няколко версии за умишлен палеж на параклиса, който пламна вчера рано сутринта. Както Пловдив Topnovini.bg писа, напълно унищожени бяха икони и църковен инвентар.

"Унищожените икони и църковна утвар са не просто загуба на знаци на духовността, но и погубена култура, поругана религиозна святост. Ние в ДПС сме еднакво и винаги непримирими с всяка проява на хулиганство и нарушаване на обществения ред и закона, които са и нарушаване на правата на гражданите" пише в декларацията на Местан.

От ДПС изразяват искрената си съпричастност към миряните на Карловската духовна околия и призовават властите да приложат в пълна мяра своята компетентност за своевременното разкриване на извършителите на злодеянието и прилагане на строгостта на закона спрямо тях.

"Особено осъдителен е този вандалски акт, защото явно той цели създаване на напрежение в междукултурните и междурелигиозните отношения в българското общество. Същевременно споделяме позицията на кмета на Сопот г-н Личев, че сопотчани живеят в разбирателство и без напрежение на религиозна основа, и затова смятаме, че тази провокация няма да постигне целите си", е записано още в декларацията на ДПС.

С нея се призовават всички български граждани, независимо от вярата, която изповядват, да осъдят вандалския акт, а властите незабавно да разкрият както извършителите, така и поръчителите.

Припомняме, че вече започна досъдебно производство за унищожаване на религиозни символи и повреждане на молитвен дом под ръководството на Районната прокуратура в Карлово. Към момента то се води срещу неизвестен извършител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама