Навлизането в личното пространство е истинската превенция на корупцията, смята Кунева

10:59, 03 юли 15 / Политика 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че бъдещият антикорупционните закон ще засегне всички политици и ще навлезе в личното им пространство. Това обаче се прави, за да се приложи истинска превенция на корупцията по високите етажи, както и да се върне доверието на гражданите.

Думите на Кунева дойдоха по време на инициативата "Европейски дебати", чието издание днес е посветено на борбата с корупцията. На конференцията присъстват председателят на ГРЕКО Марин Мърчела и директорът на полското антикорупционно бюро Павел Войтуник, съобщиха от Реформаторския блок.

„Всички – аз, колегите ми от кабинета, депутатите, кметовете, общинските съветници ще подаваме декларации, ще описваме имуществото си, ще описваме имуществото на съпрузите си или на партньорите си, с които живеем от години – колите, къщите, вилите, обученията на децата в чужбина, наемите, заемите, ще декларираме повече данни от тези, които сме декларирали досега. И ще ни проверяват – дали декларациите ни са верни, дали имущественото ни състояние отговоря на доходите ни. Да, това е навлизане в личното пространство, но е и истинската превенция на корупцията по високите етажи“, заяви вицепремиерът.

Тя призова депутатите да не се подадат на изкушението да смекчат закона.

„Хората имат право да знаят как живеят тези, които ги управляват, и да очакват, че ако има разминаване, ако има злоупотреба, следва санкция“, уточни Кунева.

Според нея ключова роля за прилагането на антикорупционния закон ще имат полицаите, ДАНС, прокурорите и съдиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама