Бурни реакции сред проевропейската опозиция в Гърция след изявление на министъра на отбраната

11:18, 03 юли 15 / Свят 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скандално изявление на гръцкия министър на отбраната и лидер на Независимите гърци Панос Каменос, че „гръцката армията е готова да гарантира вътрешната сигурност в страната” предизвика бурни реакции сред проевропейската опозиция, пише тази сутрин сайтът GRReporter.

Каменос е направил изявлението си в присъствието на гръцкия премиер Алексис Ципрас, по време на посещението му в министерството.

GRReporeter.info коментира, че управляващата опозиция е разгневена от това, че Ципрас не е реагирал по никакъв начин на чутото. Още повече, че казаното от гръцкия военен министър е в пълен разрез с конституцията на страната, в която е посочено изрично, че вътрешният ред се гарантира от полицията, а не от армията.

ОТ ПАСОК призоваха Ципрас да уволни Каменос, а бившият лидер на партията Евангелос Венизелос директно обвини Каменос в налагане на „опасни крайнодесни разбирания спрямо институциите и армията".

Отговорникът за политиката в сектора на отбраната в Нова демокрация Константинос Тасулас отбелязва „От момента, в който премиерът не реагира, очевидно е съгласен с казаното! Това изявление бе публично брутално признание за недемократичност”.

Други опозиционери директно питат военния министър: „Кой е вътрешният враг, г-н Каменос?” и допълват: „знаете какво е и как се нарича ситуацията, в която армията се намесва във вътрешни въпроси”.

След реакциите, се е наложило партията на Каменос – Независими гърци да излезе със съобщение. В те заявяват, че не са разбрани и обвиняват опозицията в преднамерено изопачаване на думите на техния лидер, пише GRReporter.info.

Междувременно, в свое открито писмо 65 висши офицери в оставка, сред които и няколко бивши главнокомандващи на гръцката армия са се обявявили „ЗА“ положителния вот на предстоящия референдум.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама