ДПС и БСП срещу задължителния вот с процедурни хватки

11:25, 03 юли 15 / Политика 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Целият набор от процедурни трикове и хватки бе впрегнат днес от парламентарните групи на ДПС и БСП, за да спрат народа да каже дали иска да гласува задължително или не. Това стана по време на гласуването на второ четене на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Депутатът от БСП Георги Кадиев предложи в текстовете да се добави ограничение за темите на референдум за въпроси, които засягат права на български граждани. Което автоматично би направило въпроса за задължителното гласуване незаконен.

След като БСП и ДПС разбраха, че мнозинството ще отхвърли тези поправки, започнаха да използват грозни процедурни хватки, за да забавят заседанието и да отложат гласуването за друг ден.

Първо от Движението за права и свободи поискаха почивка от 30 минути, но председателят Цецка Цачева (ГЕРБ) има даде само 15. След края на почивката от ДПС поискаха поименно гласуване, което забави работата на депутатите с още 20-на минути. А избраниците от БСП и ДПС напуснаха залата. В крайна сметка обаче кворум имаше и заседанието продължи. Наличието на 125 депутата в зала зарадва представителите на управляващото мнозинство, които започнаха да ръкопляскат.

Но Цачева ги прекъсна гневно: “Какво се радвате, като процедурата изяде времето?”

Депутатите на Лютви Местан се опитаха да поискат и декларация от името на парламентарна група, което да отнеме още 10 минути, но правилникът не позволи това.

Те обаче намериха друг начин да забавят работата. Хамид Хамид поиска процедура, като в началото поздрави поименно председателя, заместниците му и всички парламентарни групи. “А към нечленуващите в парламентарни групи няма ли да се обърнете?”, попита го Цачева, но той не й отговори.

“Вече три минути сме във времето на парламентарен контрол и работим незаконно”, каза той и настоя камерите на БНТ и БНР да бъде включени за гласуването. Колегата му от Движението пък излезе с обратно предложение - само и само да се губи време. В крайна сметка парламентът отхвърли предложението. Остава неясно дали ДПС ще се опитат да атакуват приетите след 11 часа текстове.

Веднага след това Хамид настоя и за прегласуване, като отново започна да поздравява поименно зам.-председателите, което накара ДПС да започне да ръкопляска. А него: да поиска Цачева да наложи ред в залата.

След още няколко искания за прегласувания, управляващото мнозинство все пак отхвърли предложението от Кадиев текстове, които щяха да блокират въпроса за задължителното гласуване.

Преди това депутатите приеха още референдумите да се провеждат в един ден с национални избори, когато се предвижда такъв вот да се проведе в рамките на една година от датата на допитването. Народните избраници решиха още нашите сънародници в чужбина също да имат право на глас в рефендумите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама