Екоексперти проверяват за радиация в Сопот

11:27, 03 юли 15 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Извънредна инспекция на качеството на въздуха в Сопот правят експерти от РИОСВ - Пловдив, и от Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда, съобщиха от екоинспекцията.

Мерките са взети след медийни публикации за радиоактивен пясък, който се полага по паважа в града, и по писмо от кмета на общината с молба за проверка.

Извършено е измерване на качеството на атмосферния въздух по показател фини прахови частици - ФПЧ10, с мобилна апаратура, уточниха от РИОСВ. Замерващите устройства са в сградата на Община Сопот, а изборът на мястото е съобразен с натовареността на пътния участък, който е част от републиканската пътна мрежа.

Пробите се вземат за период от 24 часа, а окончателните резултати от измерването ще бъдат готови до седмица.

На място е взета и проба от куб с пясък, използван за полагане и уплътняване на фуги за паваж и бетонови пътни ивици при изпълнение на проекта "Воден цикъл на община Сопот". Пробата ще бъде анализирана за определяне на специфична активност на радионуклеиди, а резултатът се очаква да бъде готов след седмица.

Извършено е и измерване на радиационния фон на въздуха в района на куба с пясък, от който е взета пробата и на площадката пред входа на общината. Стойностите са 0,15-0,16 микросиверта за час и са естествени за района, твърдят от РИОСВ - Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама