Кметът на Асеновград с награда "Мисия татко"

12:11, 03 юли 15 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Награда "Мисия татко" получи кметът на Асеновград Емил Караиванов от фондация "Искам бебе". Призът му бе връчен на официална пресконференция в Градската библиотека "Паисий Хилендарски" от кординатора за Пловдив и Асеновград Вера Вулджева.

Градоначалникът е отличен за родените в общината вече 9 бебета по програмата "Ин витро". Наградата е символ на доброто сътрудничество с фондация "Искам бебе" и подкрепата към реализирането на програмата за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми в Асеновград.

България достига страните в Европейския съюз по развитие на ин витро процедурите. През 2015 г. фондация "Искам бебе" отчита средна успеваемост от 35-40%, съобщи учредителката и председател на Управителния съвет на фондацията Радина Велчева.

Асеновград е единствената община, която приема заявления за финансово подпомагане в продължение на цели 9 месеца през годината, а заседанията на специализираната комисия са три пъти годишно - след всяко тримесечие. Общината няма финансов лимит за подпомагане лечението на безплодие.

Общо 29 семейства с репродуктивни проблеми са одобрени за финансово подпомагане от Общината в периода от септември 2012 г. до края на юни 2015 г. 13 от тях са кандидатствали за финансова помощ през две календарни години и съответно са финансирани, а 2 семейства са финансирани три пъти - през 2013 г., 2014 г. и 2015 г., обобщи Емил Караиванов. Обработените заявления от семейства с репродуктивни проблеми са 45.

Любопитно е, че две от родените общо 9 бебета са заченати по естествен път след кандидатстване и одобряване за финансиране на ин витро процедура. Останалите 7 са се появили на бял свят с помощта на асистирана репродукция. Бебенцата са 4 момичета и 5 момчета.

"През тази година чакаме да се родят още две бебета Успеваемостта на общинската програма за асистирана репродукция е близо 40%", коментира още Караиванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама