Министър Павлова: Русе е перлата на Дунав

12:57, 03 юли 15 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на регионалното развитие и благоустройството откри официално обновената централна градска част на Русе, включваща участък от ул. „Александровска“, площад „Батенберг“ и прилежащите пространства. Проектът за благоустрояване се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 с над 5.4 млн.лв.

На официалната церемония присъстваха зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, народният представител Пламен Нунев, кметският екип начело с кмета на Русе Пламен Стоилов, зам. областният управител на Русе Явор Янчев, началник отдел „Северен централен регион“ Тамара Кулева, чл.-кореспондент проф. Христо Белоев и още много официални лица и гости.

„Изключително ми е приятно да гостувам на Русе, защото с всяко мое посещение виждам как градът се променя. Русе вече е преобразен град, разцъфнал и освен своя дух, вече възвърна и своя блясък на „перлата на Дунав“, заяви министър Павлова.

Тя подчерта, че благодарение на усилията на кмета на общината и неговият екип по оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013г. са реализирани проекти за 67 млн.лв.

„Това е сериозна инвестиция, която с ентусиазма, с експертизата, с волята и желанието на екипа успяхме да реализираме в подобряване на градската среда, интегриран градски транспорт, социална, културна, здравна инфраструктура и редица проекти по програмите за трансгранично сътрудничество", коментира кмета на Русе Пламен Стоилов.

Министър Павлова отбеляза, че екипът на община Русе е изградил сериозен капацитет в работата по европейски програми, благодарение на който ще може да се усвояват средства и по новата оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г.

„Подписахме споразумение и делегирахме пълното си доверие, право, правомощия и финансиране на общината в размер на 56 млн.лв. По този начин общината ще може сама да избере своите проекти и да ги реализира по най добрия начин“, отбеляза регионалният министър. Сред приоритетите в новия програмен период е довършване модернизацията на централната градската среда и отварянето й към пристанището. Русе трябва да продължава да разцъфва, защото русенци го заслужават“, изтъкна министър Павлова.

Тя пожела на жителите и гостите на града да ползват новата придобивка със здраве, но и да я пазят от посегателства.

Министър Павлова похвали Община Русе за мерките, които се вземат за привеждане в по-безопасен и добър вид и на някои от сградите в центъра на града.

"По отношение на фасадите, независимо дали сградите са обикновени или паметници на културата, общината издава протоколи и предписания към собстверниците да приведат фасадата в безопасен вид, но и от гледна точка на това да придобие добър облик. Следваща стъпка, ако собственикът на тази сграда не я приведе в безопасен и добре изглеждащ вид, общината има право и аз се радвам, че тук кметът е поел тази инициатива - да се направи укрепване и обезопасяване на сградата, след което сметката се предоставя на собствениците, които да я платят. Все повече и все по-активни действия трябва да има в тази посока", заяви министър Павлова.

Те добави, че в рамките на новата оперативна програма за регионално развитие 2014-2020 г. в частта, която касае енергийна ефективност и подобряване на сградите - публична и частна собственост, включително и паметници на културата, има предвидено европейско финансиране. Всичко това обаче трябва да се случва със съгласието на собствениците, уточни още министър Павлова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама