В България и съседните държави няма повишение в нивата на радиацията

13:27, 03 юли 15 / Политика 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проверили сме нивата на радиация не само в България, но и в съседните държави. Следим информационно процеса. В България и околните държави няма повишаване на нивата на радиацията. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, предаде репортер на София Topnovini.bg.

По думите на Бъчварова държавата ни е готова да реагира на евентуална радиационна криза на територията на страната. „В това отношение няма основание за излишна тревога. Нека успокоим гражданите, че в момента, в който се появи такава информация за опасност, те ще бъдат информирани", каза вицепремиерът.

В Националната система за наблюдение непрекъснато постъпват данни е в автоматичен режим, според които няма промяна в радиационния фон на територията на България.

„Нека да бъдат спокойни гражданите и да не се притесняват“. Това каза министърът на околната сред и водите Ивелина Василева пред журналисти в Народното събрание.

Според Василева техниката до такава степен е напреднала, че постъпва информация непрекъснато и в реално време. Данните са както за територията на страната, така и за други държави. „Не са отчетени превишения на стандартните норми“, успокои ресорният министър.

"Нямаме никакви индикации да има опасност тези показатели да се променят през следващите дни. Не би трябвало да има притеснения, от какъвто и да е било характер", категорична бе Василева.

Припомняме, че горски пожар бе обхванал голяма част от зоната около унищожената атомна централа в Чернобил в понеделник вечерта. Стихията е била овладяна във вторник сутринта, а около 130 декара са били засегнати от огъня.

От украинската служба за извънредни ситуации съобщиха, че пожарът не е повишил нивото на радиация в украинската столица Киев и в района, предаде Интерфакс.

Пожарът е бил в така наречената забранена зона на централата и припомнят, че това не е първият инцидент – през април там се запалиха 240 хектара гори.

Руската федерална служба за защита правата на потребителите следи радиационния фон в няколко области, които са в близост до украинската централа. От там съобщават, че радиационната обстановка там е стабилна, няма превишаване на естествените стойности на гама фона в местността.

По данни, получени от националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на България не е регистрирана промяна на радиационния фон, съобщи пресцентърът на МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама