Джулиан Асандж моли Оланд за убежище, Франция отказа

14:32, 03 юли 15 / Свят 25 192 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж се обърна към френския президент Франсоа Оланд с молба да му бъде предоставено убежище, предава Интерфакс, позовавайки се на статия във френския весник Le Monde. Париж обаче му отказа.

„Само Франция в настоящия момент има възможност да ми предостави необходимата защита от политическо преследване“, пише в откритото си писмо да френския президент Асандж.

„Моят живот се намира в опасност, господин президент, и моето оцеляване, както физическо, така и психологическо, с всеки изминал ден се намира под заплаха“.

В писмото си Асандж казва още, че е жертва на преследване от американското правителство заради разкритията му за нарушения на човешките права и други спорни практики от страна на Вашингтон. 

От 19 юни 2012 г. основателят на Уикилийкс се намира в посолството на Еквадор в Лондон, където му беше предоставено убежище. 

Молбата му към Париж идва в момент, в който френското правителство даде знак, че това може да стане, след като бяха публикувани разкритията, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е подслушвала висшестоящи френски държавници, сред които и трима президенти, коментира Интерфакс.

Френското правителство обаче отхвърли молбата на Джулиан Асандж, тъй като той не е заплашен от „непосредствена опасност“.

„Франция не може да приеме неговото искане. Положението на г-н Асандж не представлява непосредствена заплаха. Освен това, той е обект на издадена европейска заповед за арест“, е отговорът на Елисейският дворец. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама