Румяна Бъчварова спуска наредба срещу шума в пловдивските ромски махали

14:36, 03 юли 15 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"До няколко дни изпращам до общинските власти в Пловдив проект за наредба за справяне с шума в махалите със смесено население." Това обеща министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на питане на народния представител Славчо Атанасов по време на парламентарния контрол.

"Вярвам, че вашият авторитет ще накара Иван Тотев да излезе от кабинета си и да чуе хората от Шекер махала", обърна се към министър Бъчварова пловдивският депутат от Патриотичния фронт.

Атанасов отправи питането след внесени жалби на жители на пловдивската Шекер махала. "В приемната ми на народен представител в Пловдив дойдоха група граждани, организирани в Инициативен комитет и живеещи в кварталите "Тодор Каблешков" и "Панайот Волов" в район "Северен". Тези райони граничат с пловдивски махали със смесено население и животът на българите там, по собствените им думи, е ад", обясни народният представител.

"Хората са подложени на непрекъснати нападения и обири, влизанията с взлом в домовете им са ежедневие, нападенията на роми над по-малките български деца се прави дори за забавление, а звуковият тормоз от сватби и тържества на открито е непрекъснат. В същото време хората казват, че са напълно изоставени от властите", заяви от парламентарната трибуна днес Славчо Атанасов.

Депутатът напомни, че в Пловдив се намира най-голямото ромско гето в страната - "Столипиново", което наброява между 60 000 и 80 000 души, както и още три махали със смесено население. По думите му трябва да се взимат спешни мерки и се потушават искрите днес, за да не избухват пожари утре. "Аз не искам това, което стана в Гърмен и "Орландовци", да се случи и в Пловдив", заяви Славчо Атанасов.

"Представих пред Комисията по вътрешен ред карта с криминогенната обстановка в страната и искам да ви уверя, че в посочените от вас квартали няма повишен риск", заяви министър Бъчварова и потвърди, че до дни изпраща до общините проекта за наредба за справяне със шума в махалите със смесено население. "Много се надявам тя да бъде приета, защото смятам, че с нея този проблем ще бъде решен", посочи министър Бъчварова.

По думите й в Шекер махала, както и в останалите райони със смесено население в Пловдив, има ежедневно полицейско присъствие и представители на криминална полиция, а ако се прецени, че има нужда, се осигуряват и допълнителни патрули.  На 22 и 23 юни е проведена среща по инициатива на директора на РПУ и ромски лидери.

"Аз също се срещнах с представители на Инициативния комитет, които ми казаха, че са предприети мерки. Но хората се надяват това да не са епизодични мерки. В моя мандат на кмет на Пловдив при наличието на подобни ситуации веднага се срещах с ромските лидери и решавахме проблема", заяви още депутатът, който преди дни официално обяви кандидатурата си за кмет на Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама