Варуфакис: Гърция не може да печата драхми

14:50, 03 юли 15 / Свят 25 220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Гърция няма да бъде в състояние да печата драхми, дори и да напусне Еврозоната", заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис пред телевизия АВС, Австралия, цитиран от ЕU Observer "Счупихме всички печатни машини", обясни той и допълни, че гърците са се отървали от машините, защото идеята е била, че "присъединяването към монетарния съюз е необратимо".

Изказването на Варуфакис става на фона на растящите опасения, че Гърция може да се върне към старата си валута - драхмата след референдума за или против приемането на предложението на кредиторите ѝ, който ще се проведе в неделя.

GRReporter.info съобщава, че в интервю за гръцко радио Янис Варуфакис е заявил, че гръцките банки няма да имат проблеми до понеделник, без обаче да уточни какво ще се случи с тях след това.

„До понеделник няма да има никакъв проблем с банкоматите. Тази седмица е тежка, но е и инвестиция за едно устойчиво споразумение. Държавата ще бъде в състояние да изплати заплатите и пенсиите в края на месеца, защото в понеделник ще имаме споразумение по единия или другия начин. Интересното в случая е, че държавните приходи не са се сринали толкова, колкото очаквахме. Проблемът е свързан с хартиените пари”.

„Факт е, че през тази седмица получихме много по-добри предложения от предишните. Затвориха нашите банки, но веднага след това получихме поверително поредица от предложения. Можехме да подпишем едното от тях, но очакваме гръцкия народ да изрази своята воля”, заявява Варуфакис.

„Ако спечели отрицателният вот няма да има нужда да направим нищо. Ще ни ги дадат”, е казал гръцкият финансов министър в допълнение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама