САС: КТБ е във фалит от 20 юни 2014 г.

15:37, 03 юли 15 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Корпоративна търговска банка" АД е във фалит от 20 юни 2014 г., реши днес тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС). Така съдът отменя решението на първоинстанционния Софийски градски съд (СГС), който реши, че начална дата за неплатежоспособността на КТБ е 6.11.2014 г., когато БНБ отне лиценза на банката. Жалбите срещу това решение бяха 8.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд (ВКС).

"Началната дата на неплатежоспособност следва да се определи според приетото от съда материалноправно основание за откриване на производството по несъстоятелност и би следвало да бъде най-ранната дата, от която банката е изпаднала в състояние на неплатежоспособност и която безспорно предхожда по време датата на нейното установяване. Последната има значение единствено за възникване на задължението на БНБ да инициира процедура по отнемането на лиценза на банката. С оглед на това, според настоящия състав, началната дата на неплатежоспособност следва да се определи според най-ранния момент, в който са били налице предпоставките на чл.36 ал.2 т.2 от ЗКИ, а именно - спадането на капитала до отрицателна величина, като посоченият фактически състав към тази дата следва да е изразен като обективно, трайно и необратимо състояние на банката", пишат съдиите от САС. 

Денят, който се смята за начална дата на неплатежоспособност на КТБ, е от особено значение, защото от него ще зависи кои прихващания, извършени след обявяването на банката в несъстоятелност, ще бъдат смятани за законни. Ако решението на САС не бъде обжалвано или бъде потвърдено от ВКС, то всички цесии и прихващания лесно ще бъдат атакувани и развалени по съдебен път.

Междувременно стана ясно, че синдиците на КТБ ще се възползват от удължения от 14 на 30 дни срок, в който трябва да изготвят списък на приетите вземания в производството по несъстоятелност на банката. Те оправдават това си решение с "огромния обем получени и продължаващи ежедневно да пристигат по пощата молби, които трябва да бъдат анализирани, за да бъде качествено и прецизно направен този списък".

"Удължаването на времето за анализиране на постъпилата информация ще даде възможност на синдиците на КТБ да разгледат по-обстойно всяко от предявените вземания и да прецизират становището си по признаването му или не. По-детайлния преглед на исканията неминуемо ще създаде предпоставки и за по-малък брой кредитори, които биха подали възражения срещу решенията на синдиците на КТБ АД (н) за приетите и отхвърлени вземания към банката", пишат синдиците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама