Отрицателният вот в Гърция набира скорост, популярни личности се обявиха "за" европейския път

15:43, 03 юли 15 / Свят 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
43 на сто от гърците ще гласуват с „не” и 42,5% с „да” на референдума в неделя, показват последните резултатите от проучване на солунския университет „Македония” за световната информационна агенция Bloomberg.

В същото време 81% от участниците са заявили, че искат Гърция да продължи да бъде член на Еврозоната и само 12 на сто са се обявили за връщане към национална валута.

Изследването е проведено от Изследователския институт за приложни икономически и социални науки на университета „Македония” сред 1042 граждани. Процентът на допустимата грешка е 3 на сто, посочва Bloomberg.

По-рано днес световните агенции съобщиха, че повечето гърци подкрепят предложенията на кредиторите в замяна на нова спасителна програма, но разликата с тези, които ще гласуват с "не" на вота в неделя остава много малка.

В Гърция тече мощна кампания в подкрепа на отговор „не“ на референдума. Правителството на СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас също призовава гърците да се противопоставят на предложеното споразумение от кредиторите.

Атина е осеяна с плакати с лика на германския финансов министър Волфганг Шойбле с надпис: "5 години той пие кръвта ви, сега му кажете "не".

В същото време популярни личности започнаха да демонстрират подкрепата си за европейския път на Гърция и гласуване с "да". Сред тях е и гръцката мегазвезда Сакис Рувас. Рувас иска правителството да признае пред грешки и да се учи от тях, пише гръцката медия en.protothema.gr. Певецът е реагирал на последните събития в страната със статус в профила си в социалната мрежа така:

"Разликата между интелигентния човек и глупака е, че първият се учи от грешките си, докато вторият прави всичко възможно да докаже, че това което прави е правилното. И така той продължава да повтаря грешките си! Дали преговорите са успешни или изцяло са се провалили и не са постигнали целите, които правителството си е поставило? Ако е така, то тогава правителството е длъжно веднага да създаде правителство на националното спасение! 

Мандатът, даден от народа не беше да се стои на власт без значение от резултата или да пък стои докато осъзнае, че въпреки усилията си се е провалило. Не става въпрос за това да имаме някакво правителство изобщо, което да продължи да е на власт, докато не докаже, че не е било избрано по погрешка. Хората не се интересуват от това кой какво чувства, а от резултата! Проблемът не е личен, а национален! Засяга всички гърци“, пише Сакис Рувас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама