Липса на хидроизолация може да забави ремонта пред НДК

16:08, 03 юли 15 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Знаковите за София фонтани пред НДК ще бъдат готови до края на месеца, но столичани ще им се радват чак наесен. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес инспектира ремонтните дейности в района на НДК, предаде репортер на Topnovini.bg.

„През годините има няколко откраднати топки от фонтаните, но хубавото е, че те се пазят и ще бъдат доставени от полицията, която е заловила крадците. Очаквам до края на месец юли фонтаните и водните каскади да бъдат напълно готови. Ще се пуснат 24-часови проби, за да се види дали има дефекти. Фонтаните ще са оцветени, а на един от тях се изгражда цветно осветление. Ще бъде красиво и тази част от центъра ще си върне блясъка“, обеща Фандъкова.

Пречката, която затруднява ремонтите около НДК е хидроизолацията, която е силно компрометирана, каза кметът. Това е и причината за отлепените плочки на току-що ремонтирания бул. „Витоша“. Оказва се, че проблемът с течовете стига и до площада пред НДК, където се извършват ремонтни дейности.

„Водата, която се събира от дъжда, е на нивото на целия площад. Това не можем да го допуснем. Трябва да се погрижим за цялостната хидроизолация и да я сменим. По всяка вероятност ще го отделим като друг етап на проекта, за да може останалите дейности да продължат“, каза столичният кмет.

Реконструкцията на пространствата около НДК включва и възстановяване на парковото пространство, по което още има много работа. След като бъде завършен, паркът ще е оборудван с 29 камери, които ще предотвратят кражби и вандалски прояви. В момента се подменя цялостно настилката около НДК.

„На бул. „Фритьоф Нансен“ вече започнаха работа по тротоарите, а от там продължават по „Евлоги Георгиев“. Това включва и ново осветление и видеонаблюдение по тротоарите и в новия парк“, уточни Фандъкова.

Тя допълни, че паметникът „1300 години България“ ще бъде премахнат, въпреки възраженията на автора Валентин Старчев. Решението на ВАС е в полза на Столичната община и няма как монументът да не бъде отстранен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама