ЕЦБ може да подпомогне финансово България

16:34, 03 юли 15 / Политика 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България може да получи финансова помощ от Европейската централна банка (ЕЦБ) заради кризата в Гърция, съобщава „Блумбърг“, позовавайки се на свои източници, които са пожелали анонимност.

ЕЦБ е готова да подпомогне и други държави в региона, за да предотврати възможни негативни последствия върху банковите им системи, като предложи евро на банките срещу подходящо обезпечение и така да даде достъп към операциите си по рефинансиране.

От ЕЦБ и централната банка в София са отказали да коментират информацията пред „Блумбърг“.

Източна Европа е в риск заради търговията с Гърция и финансовата връзка с нея. Евентуалното оттегляне на южната ни съседка от еврозоната, след като затвори банките си и въведе капиталовия контрол, ще се отрази на валутите на източноевропейските страни.

Агенцията припомня, че четирите най-големи гръцки банки - Пиреос, Евробанк Ергасиас, Националната банка на Гърция и Алфа Банк, имат дъщерни фирми в България и Румъния, като според данните на Българската народна банка към края на първото тримесечие държат 21,71% от активите в нашия банков сектор.

"Заплахата от напускане на Гърция на еврозоната разбираемо влияе зле на прогнозите за региона", коментира Capital Economics миналата седмица, като посочва, че връзките с Гърция са значителни на няколко места, в това число България и Румъния.

България и нейните банки са в основния фокус на мерките на Европейския съюз, който иска да предотврати разпространяване на гръцката криза в региона, твърдят запознати източници.

Намесата на ЕЦБ в стабилността на по-малки страни от Европейския съюз не е за първи път. По време на финансовата криза през 2008 г. тя предостави 5 млрд. евро заем на централната банка на Унгария.

Румънската лея тази седмица поевтиня с 0,7%, но българският лев е с курс, прикрепен към този на еврото. Полската золта също поевтиня с 0,5%, а унгарския форинт – с 0,6% в резултат на възможните ефекти от гръцката криза върху еврозоната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама