НЕК е сред 10-те дружества с най-големи приходи за 2014 г.

16:43, 03 юли 15 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националната електрическа компания (НЕК) е в първата десетка на дружествата с най-големи приходи за миналата година. Това ставя ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатско питане от страна на Петър Славов.

Припомняме, че в същото време НЕК очаква да натрупа близо 1,8 млрд. лева некомпенсирани разходи, които идват от изкупуване на енергия от водноелектрически централи (170 млн. лв.), непризнати разходи за заплати (17 млн. лв.), недокомпенсирани разходи от минали периоди (над 900 млн. лв.) и други.

Каква всъщност е общата стойност на реализираните приходи в дружествата не може да се разбере, защото тази информация, както и за платените данъци и за печалбите на компаниите, е под защитата на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Затова пък, общата декларирана данъчна печалба от 10-те дружества е 1,32 млрд. лева, а над 103 млн. лева е декларираният и платен корпоративен данък, посочва министър Горанов.

Освен НЕК, в списъка са и четири банки - ДСК, Уникредит Булбанк, Централна кооперативна банка и Юробанк България. Сред дружествата, които са реализирали най-големи приходи за 2014 г., намират място и Аурубис България, Булгаргаз, Джи Пи Презастраховане, Лукойл – България и Лукойл – Нефтохим Бургас.

Четири от тези фирми са и сред 10-те компании, които са платили най-голям размер корпоративен данък за миналата година – Джи Пи Презастраховане, Банка ДСК, Уникредит Булбанк и Аурубис България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама