Вежди Рашидов дарява икона на Свети Георги на подпаления параклис над Сопот

17:08, 03 юли 15 / Култура 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на културата Вежди Рашидов ще дари икона на Свети Георги на параклиса над Сопот, в който бе извършен умишлен палеж, съобщиха от пресцентъра на културното министерство.

"С голяма болка научих за изгорените икони в параклиса "Свети Георги" над този красив подбалкански град със славна история, който е и родното място на Патриарха на българската литература Иван Вазов. За мен това е вандалски акт и кощунство - да поругаваш параклис, молитвен дом, е не само престъпно деяние, но и голям грях, изумявам се и какъв човек трябва да си, за да извършиш това злодейство, да унищожаваш религиозни символ", коментира умишления палеж Рашидов.  

Министърът лично ще предаде иконата на Свети Георги за параклиса при предстоящото си посещение в Сопот на 9 юли, четвъртък.

Сопот е домакин на националните тържества, посветени на 165-та годишнина от рождението на Иван Вазов, а кулминацията на честванията е на 9 юли, рождения ден на Патриарха на българската литература. На 9 юли в Сопот министър Рашидов ще връчи официално и Националната литературна награда "Иван Вазов" за 2015 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама