Над хиляда персонални кода издаде НАП в Търговище

17:27, 03 юли 15 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
1100 персонални идентификационни кода издаде офисът на НАП  в Търговище  от началото на годината до петък, информираха от пресцентъра на службата. От там припомниха, че 12 цифрения  персонален идентификационен код (ПИК) може да се получи безплатно и той е валиден безсрочно и позволява ползването на електронни услуги достъпни на nap.bg.

"На 30 юни Националният осигурителен институт (НОИ) и Национална агенция за приходите (НАП) подписаха споразумение за взаимодействие при осигуряването на достъп до електронни административни услуги. С документа се регламентира реда и начина за електронна свързаност между двете институции, което ще даде възможност за осъществяване на интеграцията на персоналните кодове на НОИ и НАП. По този начин осигурените лица, които имат  ПИК  издаден от НАП, ще могат да достъпват справочните услуги и от информационната система на НОИ", информираха от приходната агенция.

От там допълниха, че справочната електронна услуга „Справка за осигурителен стаж и доход при пенсиониране“ от интернет страницата на НОИ, вече е достъпна и чрез кода на НАП.

Предстои списъкът на електронните услуги на НОИ, които да могат да се ползват с ПИК на НАП, да бъде  разширяван. В него ще бъдат включени и други справки, предоставяни на осигурените лица по ЕГН или на осигурителите по ЕИК/БУЛСТАТ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама