Гърция официално е във фалит

17:44, 03 юли 15 / Свят 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гърция официално е във фалит, обяви Европейският механизъм за финансова стабилност (ЕИФС). За момента обаче  без конкретни последствия. 

Днес управителният съвет прие предложението на директора на ЕИФС Клаус Реглинг да не задейства клаузата за кръстосано неизпълнение на този етап и да разгледа въпроса малко по-късно.

Решението означава две неща. На първо място, че механизмът няма да изиска незабавното изплащане на отпуснатите от него към Гърция заеми на стойност 130,9 милиарда евро, въпреки че има това право, след като Атина не плати заемите си към МВФ на 30 юни.

И второ, че засега не се очаква негативно решение на Европейската централна банка относно подкрепата ѝ към гръцката банкова система.

Европейският механизъм за финансова стабилност е създаден, за да помага на държави от еврозоната, изпаднали във финансови затруднения по време на европейската дългова криза. Той имаше три варианта за действие.

Първо - да изиска незабавно връщане на заемите за Гърция, възлизащи на 130,9 милиарда евро. Второ - парите да бъдат обявени за несъбираеми. Трета опция - ЕИФС - да реши по-късно и той избра третия вариант. Това означава, че решение ще бъде взето след референдума в неделя.

Във всички случаи в съобщението си ЕИФС определя неизплащането на заемите към МВФ от страна на Гърция като кредитно събитие. Затова и ще продължи да следи отблизо събитията в страната и да преразглежда решението си на чести периоди от време. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама