Работна среща за качеството на питейната вода се проведе в Разград

19:10, 03 юли 15 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работна среща за качеството на питейната вода се проведе в Разград. Домакин бе областният управител Петър Василев, съобщиха от пресцентъра на областната управа.

На срещата присъстваха кметовете на общините Завет и Самуил Ахтер Велиев и д-р Бейтула Сали, зам.- кметът на Исперих Илиян Дочков и представители на РЗИ - Разград, Басейнова дирекция - Плевен и ВиК асоциациите в областта.

Срещата бе организирана по инициатива на инж. Айдън Мехмед - управител на „Водоснабдяване и канализация” ООД - Исперих. Целта й бе да се обсъди проблемът със завишените стойности на нитрати в питейната вода в областта. Според проучвания на Регионалната здравна инспекция в момента в някои населени места количеството на нитратите в питейната вода надвишава леко допустимите стойности.

Според специалистите едни от основните източници на замърсяването на водата са прекомерното или неправилно използване на органични и минерални торове в селското стопанство, отпадъчните води от бита и животновъдството.

По време на срещата областният управител направи предложение дискусията по проблема да продължи с работна среща на 24 юли. На срещата ще бъдат поканени и представители на Асоциацията на зърнопроизводителите в област Разград, на отдел „Растителна защита” към ОДБХ, ОД „Земеделие” и останалите общини от областта, за да обсъдят въпроса и да вземат превантивни мерки.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама