Два митинга в Атина "не" и "да" на споразумението с кредиторите

20:34, 03 юли 15 / Свят 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Митинг в покрепа на правителствиния апел да се гласува с „не“ на референдума започна в Атина. Десеткихиляди се стичат към площад „Синтагма“. По-късно митингът ще прерасне в концерт, съобщават гръцки медии.

Очаква се в 21:00 ч премиерът на Гърция Алексис Ципрас да дойде на площада и да направи обръщение кам нацията.

По-рано днес, в поредното си обръщение към гръцкия народ в рамките на няколко дни, премиерът Алексис Ципрас призова избирателите да подкрепят негативния вот на референдума в неделя.

Той беше категоричен, че на него не стои въпросът дали Гърция ще остане или ще напусне Еврозоната, „а дали под натиска на изнудването ще приемем продължението на една политика, чиято безизходност признават сега и кредиторите. Дали ще се съгласим на бавната смърт на икономиката и обедняването на обществото, дали ще приемем да намалим пенсиите и да изплатим един неустойчив дълг”.

Като се позова на новия доклад на МВФ за състоянието на гръцката икономика, според който държавният дълг на страната не е устойчив, Ципрас заяви, че това становище на МВФ не е било представено никога на гръцките преговарящи от страна на представителите на институциите – кредитори.

Засега социологическите проучвания показват почти равен брой на силите между тези, които ще послушат Ципрас и ще гласуват с „не“ на референдума и онези, които подкрепят проевропейския вот. Според агенция Public Issue на референдума в неделя 42,5% от гърците ще гласуват с „да“ и 43% - с „не“. Все още не са решили 9 на сто от гласоподавателите, а 3,5 на сто отговарят, че няма да гласуват. 54 на сто от гърците не са съгласни с обявяването на референдума, 42 на сто смятат, че е било добър ход на премиера.

В момента започва и паралелен митинг, който е „да“ на споразумението с кредиторите. Той се провежда на препълнения стар олимпийски стадион в Атина, където се събират проевропейски настроените граждани.

"Ние сме гърци, ние сме европейски граждани", скандират хората.

Все пак, гърците живеят в страх и притеснение, че банките остават затворени, че влоговете не са гарантирани. Днес агенция Ройтерс съобщи, че гръцките банки разполагат общо с 1 милиард евро до понеделник. Агенцията се позовава на председателя на Гръцката банкова асоциация.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама