Съюзът на съдиите подкрепи промените в Закона за съдебната власт

12:42, 04 юли 15 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-голямата магистратска организация – Съюзът на съдиите в България (ССБ) подкрепи проекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, пише в своя статия за сайта "Правен свят" Галина Гиргинова. В пространно становище от съсловната организация сочат, че „гарантирането на независимостта на съдебната власт и възстановяването на доверието в нея изискват решителни действия, които ефективно да доведат до премахването на политическия натиск върху съда, до неутрализирането на влияния от икономически и властови лобита, до преодоляването на вътрешно-системните форми на нерегламентирано въздействие по административен път и елиминирането на конфликтите на интереси и търговията с влияниe“.

В този смисъл заявяват и принципна подкрепа към широките изменения в ЗСВ в устройството на Висшия съдебен съвет, утвърждаването на принципа на участие на магистратите в осъществяването на основните направления от дейността му, стимулирането на съдийското самоуправление, усъвършенстването на системата на атестиране на магистратите и на процедурите за тяхно първоначално назначаване и повишаване; създаването на работещи механизми за прилагане на правилата за етично поведение, за укрепване на интегритета на съдиите и прокурорите и преодоляването на несъвършенствата на дисциплинарното производство.

От ССБ от години настояват за реформи в съдебната власт, а в края на 2012 г. съюзът представи своите предложения за изменения на ЗСВ, които до голяма степен съвпадат с част от сегашните поправки, изработени от Министерството на правосъдието. В становището на съсловната организация се казва, че разделянето на ВСС и начина на избор на членовете му е положителна стъпка, но настояват да се преразгледа съотношение на членовете в съдийската колегия, така че да се увеличи броят на избраните от съдии членове. „В хода на обсъждането на настоящето становище членове на ССБ изразиха и мнения, че за отслабване на политичекото влияние при избора на членове на ВСС и на ИВСС от страна на Народното събрание следва да се предвиди изрична възможност в ЗСВ и да се уреди процедура, съгласно която на вниманието на народните представители да се предлагат кандидатури от страна на организации на гражданското общество, от университети и от съсловни организации на юристи“, предлагат оттам.

Идеи има и по отношение на представителството в кадровия орган – част от членовете на ССБ са изразили мнение, че трябва да се въведе пропорционално представителство на различните по степен съдилища в професионалната квота на съдийската колегия на ВСС. „Тези предложения следва сериозно да се обсъдят, доколкото практиката в различни европейски държави познава такова разрешение, чийто разум е всяко едно от различните нива от системата на съдилищата да бъде справедливо представено в съвета, за да бъдат отчитани при вземането на управленски решения на всички специфични интереси при възможно най-всеобхватна достоверна информация за ситуацията и съществуващите проблеми в различните по степен съдилища“, мотивират се съдиите.

Абсолютна подкрепа среща и отпадането тайното гласуване и възможността член на кадровия орган да гласува „въздържал се“. Това ще допринесе за осъществяване на функциите на ВСС по открит и отговорен начин. „Дейността на съдебните съвети в предходните години ясно показа, че тайното гласуване не е инструмент, осигуряващ свободното и съответстващо на изискванията за отчетност изпълнение на правомощията на членовете им. Тайното гласуване не позволи и в множество случаи решенията на ВСС да отговарят на законовото изискване за мотивираност“, пише в становището на ССБ.

Оттам са на мнение, че настоящият модел на ВСС като постояннодействащ, не оправда очакванията за по-добро управление на съдебната власт и по-скоро показва редица слабости и задълбочи системните проблеми. „Постояннодействащият му статут доведе до откъсване от основната функция на съдиите, прокурорите и другите членове, излъчени от Народното събрание, за дълъг период от време. Затова при проведените избори за членове на сегашния и предходния състави на ВСС се наблюдаваше нежелание повече утвърдени професионалисти, ползващи се с авторитет и безупречна репутация, да бъдат номиниране за кандидати, основано на опасението, че те ще се дисквалифицират през продължителния мандат, в който няма да изпълняват основните си трудови функции“, казват от съсловната организация. Постояннодействащият ВСС е предпоставка за загуба на автентичните връзки с магистратската общност на членовете на съвета, неразбиране и дистанциране от актуалните й проблеми, бюрократизиране на органа и най-вече – задълбочаване на възможностите за задкулисно лобиране.

По отношение на постоянните комисии, от съюза препоръчват броят на членовете на всяка една от комисиите да е законоустановен, за да е ясна числеността на излъчваните от общите събрания членове на тези комисии. “В противен случай би следвало да се проведат отделни събрания – първо за избор на членове на ВСС и след вземане от страна на конституираните след този избор колегии относно броя на членовете на постоянните комисии, да се проведат нови общи събрания за избор на членове на тези комисии”, пише в становището.

От ССБ влизат и в задочен спор с Българска съдийска асоциация и възразяват на аргументите на ръководената от Богдана Желявска съсловна организация, че въвеждането на ограничаване на мандатите на административните ръководители до два ще демотивира магистратите да се кандидатират за ръководни постове. А това, според съюза, е така, защото мотивацията за професионално развитие не следва да се изразява единствено в заемането на административни длъжности. “От друга страна, продължителността на два последователни мандата осигурява в достатъчна степен необходимото време за реализация на добри управленски концепции.

В хода на обсъждането на настоящето становище бяха направени предложения за допълнения на ЗСВ, които да насърчават съдиите от съответния съд да се кандидатират и да бъдат номинирани за административни длъжности, като имат предимство за заемане на такива длъжности пред кандидатури на съдии, които не са работили в съответния съд и особено пред съдии от по-долни съдилища“, пишат съдиите. Подкрепа има и към централизирането на дейността по атестиране на съдиите, прокурорите и следователите чрез съсредоточаването на отговорността за извършването й в постоянните комисии по атестиране и конкурси.

„Изразяваме принципна подкрепа за ЗСВ. За пръв път се изготвя такъв проект, който да обхваща както цялостно управлението на съдебната власт, така и всички основни аспекти по администриране на съдебната власт“, обясни на конференцията, на която бе представено становишето, съдия Атанас Атанасов – член на Управителния съвет на ССБ. По думите му, според съсловната организация, безспорно е необходима промяна на модела на управление на съдебната власт, а това ще доведе до обективно, прозрачно и ефективно правосъдие. „Твърдим, че основните проблеми, касаещи съдебната власт, са свързани с непрозрачно, неефективно и управление от страна на всички съдебни съвети, което е системен проблем. Той се състои в това, че във ВСС се формират лобита, които взимат непрозрачни и непрофесионални решения“, посочи съдия Атанасов.

Председателят на ВКС: Така не може повече да продължава, реформата трябва да се случи

За реформа призова и председателят на Върховния касационен съд. “Така не може повече да продължава, реформата трябва да се случи. Промените в конституцията трябва да бъдат гласувани поне на първо четене през тази сесия на Народното събрание”, обясни Панов, който отдавна изразява опасения, че предстоящите избори ще забавят реформите.

Председателят на ВКС посочи, че „досега не е имало толкова активно участие на министъра на правосъдието с толкова мащабна реформа“. Той цитира председателя на Окръжен съд – Силистра Людмил Хърватев, който по време на обсъждането на ЗСВ във Варненския апелативен район каза “Не е важно кой точно е авторът на промените в Закона за съдебната власт, в този момент ние съдиите сме авторите”.

Христо Иванов благодари за подкрепата и обясни, че вече няма съмнение, че именно съдийската общност е автор на реформата, защото тя се е случила именно по нейна инициатива.

На въпрос как ще отговорят на обвиненията, лансирани в медиите, близки до Делян Пеевски, и многократно повторени от главния прокурор Сотир Цацаров, че проектът е изготвен от една конкретна съсловна организация, съдия Атанасов припомни, че ССБ от години са изтъквали необходимостта от съдебна реформа. „Това, че част от тези изменения са възприети от авторите, не означава, че ССБ е в случая организация, която стои като инициатор на тези промени. Не всички наши предложения, които сме правили, са възприети в този законопроект“, обясни съдията.

Допълни го съдия Мирослава Тодорова: „Няма нищо притестително съдии да вземат отношеине при изработване на техния устройствен закон, стига да убедят обществото, че изхождат от принципни съображения“. Тя каза също, че не става въпрос за налагане на волята на една организация, става въпрос за дебат и аргументиране на тези, които се лансират повече от 10 години. Тя припомни, че законопроектът, изработен от ССБ и предложен на бившия правосъден министър, е получил подкрепата на 13 от най-авторитетните НПО-та, които работят в областта на правосъдието. „Това не е срамна тайна, че участваме и сме съпричатни към реформите“, обясни съдия Тодорова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама