В северна Гърция побеждава „Охи“

21:57, 04 юли 15 / Свят 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във Фанари, област Комотини, северна Гърция почти всички ще гласуват с „не“ на референдума утре. Селцето се намира в област Комотини, която е с населението около 110 000, почти половината са мюсюлмани.

„Хората масово ще гласуват с „не“, казва Катерина, студент по фармация, която е пристигнала за референдума.

„Вярвам на Ципрас и хората около него“, обяснява тя. „Все пак те са хората, които се борят за нас“.

Ден за размисъл в Гърция. Всяка агитация е забранена. В навечерието на всенародното допитване не се допускат никакви митинги и публикуване на нови резултати от социологически анкети.

По последни данни, незначителна преднина от 1% е на хората, които са "за" приемането на реформите на кредиторите. 44% от участниците в допитването възнамеряват да гласуват с "да", а 43 на сто - с "не".

„Ще гласувам с „не“, защото искам Гърция да започне от самото начало“, казва Катерина. На въпрос иска ли да се върнат към драхмата или да останат с еврото, тя отговаря: „Ако всички гласуваме с „не“, предполагам, че драхмата ще се върне.

Според младата жена, за хората като нея и семейството й, които живеят в близост до Комотини, ще е по-лесно да „затягат коланите“ защото имат поминък, занимават се със земеделие, „освен това и България е близо“, добавя тя.

„За онези в Атина ще е трудно. Половината от тях са държавни служители“.

Никос, който е управител на малък хотел в центъра на Фанари смята, че напрежението което се създава е изкуствено.

„Всичко си работи както всеки ден“, казва той – и банкоматите, а и хората в момента могат да теглят по 60 евро дневно. Това за местните е много. Месечните им доходи са около 400 евро“. 

На 27 юни - 5 месеца след като дойде на власт с обещание да сложи край на "затягането на коланите" в Гърция, премиерът Алексис Ципрас обяви, че свиква референдум.

Въпросът, на който гърците трябва да отговорят утре е - дали ще приемат реформите, предложените от тройката кредитори, в замяна на които Атина да получи нова финансова помощ или не.

Утре секциите в цяла Гърция ще отворят в 7 часа сутринта. Катерина, Никос и техните сънародници ще могат да дадат своя вот до 19 часа. Очаква се първите резултати от екзит пола да бъдат оповестени около 21:30 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама