Манекени усъвършенстват уменията на пловдивски медици (снимки)

16:05, 06 юли 15 / Любопитно 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
12 симулационни човешки фигури (манекени) ще служат за обучението на пловдивски лекари, сестри и парамедици, като изграждат умения и рефлекси за бърза и своевременна намеса. Куклите са част от новата придобивка на Медицинския университет в Пловдив - Симулационен тренировъчен център, който бе открит днес в Града на тепетата.

Центърът има за цел повишаване на нивото на интерактивност и интегративност в обучението по медицина в Пловдив. Подобряването на качеството на медицинските грижи ще стане посредством повишаване на уменията и сръчностите на студентите, специализантите и медицинския персонал, обучението им за работа в екип,  намаляване на медицинските грешки и др.

Този център е решаващата стъпка от комплексна програма за изграждането на звено за симулационна хирургия (ендоскопска, лапароскопска и експериментална) и като финален етап - на навигационна хирургия.

Манекените са групирани в три комплекта, всеки от които се състои от възрастен мъж/жена (SimMan 3G), мащабиращ се до модел на тежки травматични увреди, бременна жена (SimMom), дете до 10 години (SimJunior) и бебе до 6 месеца (SimBaby). Те са комплектовани с многофункционални монитори и дават възможност за извършване на диагностични и инвазивни процедури и апликации.

Пилотно е внедрен комплект от 4 манекена и се провежда обучение за работа със софтуера за създаване на различни клинични и ситуационни сценарии. В обучението вземат участие асистенти от различни звена - анестезиолози, специалисти по интензивни грижи, педиатри и акушер- гинеколози.

Освен това днес бе открит  и друг уникален по рода си Комплекс за транслационни невронауки. Той е резултат от успешно приключил проект  за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013 г. под управлението на Министерството на икономиката и енергетиката.

"Общият бюджет на проекта е 3,637,143 лв. Безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие е 85%, а 15% са собствени средства на МУ-Пловдив. Комплексът включва Център за транслационно функционално невроизобразяване с 3 Тесла ядрено-магнитен резонанс и Център за функционална неврохирургия с оперативен микроскоп. Това е изследователска клъстерна инфраструктура, която ще работи в тясно сътрудничество с аналогични структури на национално и международно ниво. Подобна апаратура е уникална по своето предназначение не само за страната ни, но и в цяла Югоизточна Европа - тя се създава изключително за изследователски цели", разказа ректорът на МУ-Пловдив, проф. д-р Стефан Костянев.

Иновативните дейности ще спомогнат в областта на неврохирургията – за постигане на прецизно преодоперативно визуализиране и локализиране на функционално важни мозъчни региони, в областта на неврологията за диагностициране на ранна съдова деменция или болест на Алцхаймер, мултиплена склероза и мозъчно-съдова болест, а в  областта на психиатрията – за ранна оценка на терапевтичния медикаментозен  отговор с цел оптимизиране на антидепресивното лечение.

На официалното откриване на Комплекса за транслационни невронауки и Медицинския симулационен тренировъчен център се откриват в Медицинския университет в Пловдив присъстваха кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на район "Централен" Георги Титюков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама