Над 200 столичани са глобени заради домашните си кучета

11:51, 09 юли 15 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От началото на годината сме направили 1500 проверки на домашни кучета и сме написали над 200 констативни протокола, които са били за различни нарушения. Водят ги без намордници, без повод, без регистрация. Много обаче са хората, които нарушават тези норми и виждаме, че за съжаление в случая имаме и пострадало дете.

Това заяви пред журналисти в общината столичният кмет Йорданка Фандъкова във връзка със случая с нахапаното от куче дете в двор на гимназия в кв. "Надежда", предаде репортер на София Topnovini.bg.

Тя посочи, че общината е изготвила наредба, която да забранява разхождането на кучета в дворовете на детски градини и училища. Документът обаче е бил оспорен в съда и така и не в влязъл в сила.

"Законът обаче казва, че домашните кучета трябва да се водят на повод, с намордник, да са чипирани и регистрирани. Колегите от дирекцията по екология, както и от районните екипи на районните кметове правят непрекъснати проверки по отношение на домашните кучета", уточни Фандъкова.

Тя обясни още, че дворовете на детските градини и училищата се стопанисват от директорите. По думите ѝ всички те правят каквото могат, за да поставят табели, както и видеонаблюдение, за да следят за подобни ситуации.

"Аз самата също съм го правила, когато работих в училище. Даже съм се обръщала директно към хората, защото техните деца всъщност учат в училището и това, че техните домашни любимци замърсяват двора, където децата играят нормално, не ми се струва нормално", каза още кметът на столицата и апелира хората да са по-отговорни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама