Увеличиха обезщетението на бившия областен управител на Разград Наско Анастасов

15:33, 09 юли 15 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разградският окръжен съд увеличи с 2000 лв. обезщетението на бившия областен управител на Разградска област Наско Анастасов за претърпени неимуществени вреди от незаконно обвинение, за което е оправдан.

В началото на април Районният съд в Разград осъди Прокуратурата на България да заплати на Анастасов 7 000 лева обезщетение заради претърпени неимуществени вреди от разследването за сделката с хижата на Областната администрация в местността „Пчелина”. 

Съдът отхвърли иска до претендираната сума от 25 000 лева като неоснователен и недоказан. Решението на Районния съд е обжалвано и от двете страни.

Втората инстанция намира, че на Наско Анастасов следва да се присъди обезщетение в размер на 9 000 лв., като отчита, че по воденото срещу него наказателно производство са налице две оправдателни присъди. Те са постановени от Разградския окръжен съд, като първата от тях е била отменена от Апелативния съд във Варна и делото върнато за ново разглеждане.

От образуването на досъдебното производство до влизане в сила на втората оправдателна присъда са изминали повече от три години, затова съставът на Окръжния съд определя по-високия размер от 9 000 лева като адекватен, за да обезщети бившия областен управител за причинените му неимуществени вреди, посочват магистратите.

Решението подлежи на касационно обжалване в едномесечен срок от връчването му на страните пред ВКС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама