Полша ремонтира изтребителите ни в пъти по-евтино от Русия

16:18, 09 юли 15 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България работи по подписването на договор с Полша за поддръжка на българските изтребители МиГ-29, които досега се ремонтираха от Русия, съобщи във Варна министърът на отбраната Николай Ненчев. По думите му сделката трябва да бъде финализирана до края на юни или най-късно до началото на август. Цената, предложена от Полша, е с 1,2 млн. лв. по-ниска на двигател от руската.

"Вероятно ще вземем за ползване 2 или 4 отремонтирани двигателя от Полша. Тях ще можем да използваме в рамките на година или колкото е необходимо. На Съвета по отбрана стана ясно, че имаме възможност до средата на следващата година сами и с налични ресурси да охраняваме без проблем въздушното си пространство. Българските граждани трябва да бъдат спокойни, че не само няма да приземим българската авиация, а ще я направим по-силна. Когато финализираме договора с Полша, в рамките на следващата година ще имаме достатъчен брой самолети да управляваме сами въздушното си пространство за 4 или 5 години. Това не изключва възможността да се обърнем към други партньори от Алианса”, допълни министър Ненчев.

Той уточни, че България разполага общо с 19 МиГ-а, а за ремонт са 9 от тях. При сключване на споразумение поправката на двигателите ще бъде на цената, на каквато Полша ремонтира собствените си изтребители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама