Кръвният център към МБАЛ-Бургас ще бъде готов за половин година

07:50, 10 юли 15 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
МБАЛ-Бургас пусна обществена поръчка за цялостна реконструкция на сградата, предвидена за Отделение по трансфузионна хематология към болничното заведение, показа справка на  Topnovini.bg. Кръвният център ще се разполага в съществуващата триетажна постройка – Блок 6 на МБАЛ. По предварителни изчисления дългочаканият ремонтът ще струва около 462 000 лева без ДДС.

Още преди два месеца Министерството на здравеопазването отпусна 600 000 лева за ремонта на Кръвния център. Малко преди това пък здравното ведомство финансира нова апаратура за центъра на стойност 200 000 лв., която вече се използва успешно за десетки хиляди нуждаещи се в Област Бургас.

Срокът за изпълнение на поръчката е шест месеца, като ще бъде избрана икономически най-изгодната оферта. Фирмите, желаещи да ремонтират сградата на Кръвния център, могат да подават предложенията си до 20.08.2015 г.

Едно от важните изисквания е фирмата, която ще се заеме с ремонта, да притежава финансов ресурс в размер на не по-малко от 200 000 лева – собствени финансови средства или да има достъп до кредитна линия. Участникът трябва да има през последните пет години и минимум един успешно изпълнен договор за строителство на обект, сходен с този на поръчката, на стойност не по-малко от 500 000 лева. 

Офертите ще бъдат отворени на 21.08.2015 г. в аулата на МБАЛ-Бургас.

От 1969 г. Отделението по трансфузионна хематология се помещава в сградата на ДКЦ-І (бившата Първа поликлиника). Ремонт не е правен повече от половин век. Помещенията са тесни, недостатъчни както за персонала, така и за кръводарителите. За да ползват тоалетна, лекари и медицински сестри се качват от първия до четвъртия етаж. Няма и отделна стая, където кръводарителите да попълват документи и са принудени да го правят на крак в коридора. Липсва и място, където да починат след кръводарителската акция.  Множество предписания констатират непригодните условия за работа и престой в отделението, но досега не е имало възможност центъра да бъде преместен.

Първоначалната идея е, освен да бъде обновен, новият Кръвен център да може преработва и кръвни продукти. В момента това се прави в центъра в Стара Загора, който се намира най-близко до Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама