Проф. Вачев: Крепостта Ряховец вероятно е наследник на древния тракийски град Зикидева

08:05, 10 юли 15 / Култура 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Крепостта Ряховец и Горна Оряховица са наследници на древния тратийски град Зикидева. Тази хипотеза е споделил проф. Хитко Вачев, който е научен консултант на на специализирания екип археолози, работещи в райота на Ряховец, съобщава кметската администрация в железничарския град.

След 23-годишно прекъсване, разкопките на крепостта Ряховец бяха подновени през юни тази година. За последно проучвания там са били извършвани в периода 1988-91 година. В предишния етап на разкопките, археолозите са разкрили и документирали трите порти на крепостта, както и участък от северната крепостна стена. 

Сега на мястото работи  специализиран екип от археолози с научен ръководител Илиян Петракиев от Региоалния исторически музей във Велико Търново, Мая Иванова от Исторически Музей в Горна Оряховица е заместник ръководител. За тазгодишните разкопки по план са заложени 25 дни и ще приключат в края на юли, а община Горна Оряховица осигури финансиране в размер на 20 000 лева.

"Целта на настоящите проучвания е да бъде установена по-прецизно стратиграфията на обекта в главната югоизточна порта, както и при северната порта. До този момент в средновековната част от строежа на портите могат да се разграничат 3 строителни периода, което е новост в разкопките от този сезон. Друга новост е и отркиването на културен пласт от желязната епоха - ранна и късна.

Керамиката тепърва ще бъде по-прецизно разработена и детайлно анализирана. Най-интересното в разкопките до този момент е наличието на крепостен зид, което е рядкост особено за централна и северна България. Можем да направим заключение, че живота на крепостта е продължил поне 2 хилядолетия - от първото хилядолетие пр.н.е. до 1444.г сл.н.е.

Друг интересен факт е, че под крепостната стена от тракийският период намерихме огнище с каменен свод, с подложка от глина, което също е рядкост. В момента работим при северната порта, където се опитваме да открием средовековната улица. Тя трябва да ни даде подхода към жилищните квартали и вътрешността на крепостта, но това вероятно ще стане догодина. Надявам се това да бъде една продължителна стратегия както на община Горна Оряховица, така и на музея." коментира Илиян Петракиев, научен ръководител от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Крепостта Ряховец е ключът към столицата. Това е така , защото от времето на Римската империя , армията не седи в столицата, а в близост до нея. В самата столица има по-малък гарнизон. Най-голямата крепост, стояща на ключово място на подхода към столицата е Ряховец.

Това не значи, че там е седяла само армията. Има подградия, които показват, че там се е развивало занаятчийско производство и всичко, от което е имал нужда един военен гарнизон" коментира Проф. Хитко Вачев, научен консултант на екипа. 

Проф. Вачев изложи своята хипотеза, според която древният тракийски град Зикидева, за който до този момент се смята, че е бил на териротията на Велико Търново, всъщност може да се окаже, че е бил на територията на Горна Оряховица. 

"При предишните разкопки са открити 12 амфорни печата, които показват интензивни търговски връзки на това населено място от тракийската епоха с гръцките колонии. Освен това в Търново не е намерена крепостна стена, а става дума за град от тракийската епоха, което е показателно" обясни още професора.

"Смятам, че запазването и консервирането на тази находка ще продължи. Ние сме разработили проект, който ще започне от следващата година за затрапване на сметището след откриването на регионалната система за управление на отпадъците и така се разкрива възможност за доразвиването на тази културна ценност, която има Горна Оряховица - крепостта Ряховец.

Моето желание е да продължим в развитието в тази насока. Убеден съм, че стъпка по стъпка ще стигнем и до по-големи разкрития. Крепостта е много значима културна находка, не само за Горна Оряховица, но и за България.

До края на годината се надявам да имаме заповед на министъра на културата, с която крепостта Ряховец ще стане национален обект, с което ще отворим вратите за кандидатстване за доразкриване, доизграждане и доразвиване на това значимо културно наследство.

Ще предприемем мерки и за охрана на разкопите, след тяхното приключване, за да не се разруши това, което вече е открито." коментира кмета на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама