Гърцката оферта: По-високи данъци и 53 млрд. заем

08:17, 10 юли 15 / Свят 25 200 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Два часа преди да изтече крайният срок, Атина представи на кредиторите последната си оферта за споразумение "пари срещу реформи", съобщи ВВС.

Атина се съгласява с всички искания на кредиторите, поставени преди референдума от 5-ти юли.

Новите предложения на гръцкото правителство предвиждат съществени увеличения на данък добавена стойност и намаляване на държавните разходи за пенсии.

Предвижда се също ДДС от 23% (13% в момента) за ресторантите и кетъринга и 13% ( от 6.5%) за хотелите, както и увеличение на корпоративния данък до 28% (от 26%) през 2015 г.  Правителството също така планира да увеличи данъка върху луксозното имущество до 13% (10% сега), както и да наложи незабавно данък върху телевизионните реклами.

Предвижда се и строг календар за приватизация. Правителството си поставя за цел да спести 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) от намаляване на разходите за пенсии през 2016 г., като сложи край на ранното пенсиониране.

Гърция предлага да намали и разходите си за отбрана с 300 милиона евро до края на 2016 г. 

В замяна Атина обаче поставя условия -  иска над 53 милиарда евро, които да използва за плащания по задълженията си. Както и преструктуриране на огромния държавен дълг.

Днес гръцкият парламент трябва да гласува предложението на кабинета. В събота то ще бъде обсъдено от финансовите министри на Еврозоната. Ако двете страни са доволни, би трябвало в неделя лидерите на всички 28 страни от Евросъюза да получат финалния вариант на сделката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама