Бургазлийка от Тексас с премиера на емигрантска поезия в Пловдив

09:01, 10 юли 15 / Култура 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургазлийката Зоя Маринчева, живееща вече 15 години в Тексас, избра Пловдив за премиерата на своята книга с емигрантска поезия "Танц с носталгични обувки". Представянето е на 15 юли в Културен център "Тракарт". За стихосбирката ще говори университетският преподавател от ПУ "Паисий Хилендарски" Здравко Дечев, а откъси от нея ще чете актрисата от Драматичен театър – Пловдив, Мария Генчева.

Зоя Маринчева е родена и израснала в Бургас. Завършва българска филология в СУ "Климент Охридски" и до 2000 година работи като журналист и редактор в печатни издания в столицата, след което имигрира в САЩ. Вече 15 години живее в САЩ, Тексас, през които учи право, работи в адвокатска кантора, след това постъпва на работа в компанията Епъл. Когато се раждат синовете и дъщеря й Зоя започва да се занимава с писане и  преводи.

"Танц с носталгични обувки"  е дебютната стихосбирка на Зоя Маринчева, в която американският Югозапад си дава среща с българското.

Зоя Маринчева пише на български и английски, позната е с есетата и поезията си, публикувани в редица родни и американски издания. Последният й проект, представен в България, е видеопоезия, изработена след спечелен конкурс на голям арт фестивал в Тексас. Освен това Зоя превежда и представя български автори на английски език в САЩ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама