От ЦИК припомният правилата за местния вот наесен

12:07, 10 юли 15 / Политика 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предстощяите местни избори ще бъдат отново с преференция, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК), предаде репортер на София Topnovini.bg. Хората ще дадат своя положителен вот с отделни бюлетини за общински съветници, за кмет на община, за кмет на кметство и за кмет на район, който се прилага единствено в градовете София, Пловдив и Варна.

Избирателите ще гласуват за общински съветници и кметове на местата, където имат постоянен адрес или са регистрирани с настоящ адрес 6 месеца преди изборния ден и са подали заявление в общината най-късно 14 дни преди деня за избори, разясниха от комисията.

При преференциалното гласуването за общински съветници се отбелязва първо квадратчето за избраната партия или коалиция, а след това и кръгчето с номера, с който е регистриран кандидата, като знаците за отбелязване са „Х" или „V". При отмятане само на едно от двете отбелязвания, вотът ще е невалиден. 

При бюлетините за кметове номерата са по средата.

За да може да гласува, избирателят трябва да е навършил 18 години и да има адресна регистрация в общината, в която ще гласува, 6 месеца преди изборния ден, като и постоянният, и настоящият адрес да са на територията на България. Това означава, че към 25 април гражданинът трябва да има такъв адрес, посочват от ЦИК.

Избирателят сам решава по кой от двата адреса да гласува.

В изборите могат да участват и чуждестранни граждани от държава - членка на Европейския съюз, като за тях важат същите правила, както и да са подали заявление за гласуване 40 дни преди изборния ден.

Гражданите, които са участвали в предходните избори, автоматично се включват в списъците и не е необходимо да подават заявление.

От ЦИК успокояват, че никой не губи право на глас, независимо че може да е с нова регистрация, но ще може да гласува по постоянен адрес.

След обявяване на избирателните списъци, което е 40 дни преди изборния ден,  гражданите могат да подават сигнал за изменение в информацията на ЦИК за тяхното разпределение. Ще бъдат обявени и списъците със заличените лица, които нямат право на глас на предстощите местни избои.

Тези, които не могат да гласуват в определената секция поради заболяване, трябва да подадат заявление до 20-я ден преди изборния, което трябва да е гарантирано от ТЕЛК. Това може да стане и по електронен път, посочват от ЦИК.

Студентите и учениците, които нямат постоянен адрес, не могат да гласуват, но при настоящ адрес трябва да подадат заявление 14 дни преди изборния ден. Те ще бъдат освободени от учебни занятия в дните преди и след вота.

От ЦИК споделиха притеснението си, че ако гражданите четат изборните листи в тъмните стаички, гласуването може да се разточи до 3 изборни дни, но това няма как да стане, защото изборното време може да се удължи само с един час.

В тази връзка в деня на изборите пред изборните помещения ще има информационен лист с имената на всички кандидати по поредността на листата за улеснение на гражданите, съобщиха от комисията.

Гражданите на чужди държави, които са членове на Европейския съюз и отговарят на условията за уседналост, могат да се кандидатират за общински съветници, но не и за кметове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама