Петима са арестуваните при спецакцията срещу "Фирмата" на Веско Жеков

13:06, 10 юли 15 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петима души са задържани при спецакцията във Варна срещу групировката на Веско Жеков, известна в града като "Фирмата". Освен бившата барета, който е тартор на бандата, в ареста са и четирима нейни членове – Иван Балинов, Иван Иванов, Здравко Вълчев и Антон Бицов. Шестият член, Свилен Цонев, не е открит и се издирва.

Образуваното досъдебно производство е за организирана престъпна група, която се занимава с изнудване и рекет на проституиращи лица, съобщиха от пресслужбата на Специализираната прокуратура. От държавното обвинение уточняват, че спецакцията на 8 сещу 9 юли е проведена от Сектор "Борба с организираната престъпност" – Варна.

Тарторът Веселин Жеков е привлечен като обвиняем  за това, че от началото на месец май м.г. е образувал ОПГ за изнудване и рекет на проституиращи лица във Варна. От сфомирането на бандата до края на месец септември 2014-а именно Жеков е бил неин ръководител.

Лицата Иван Балинов, Иван Иванов, Здравко Вълчев и Антон Бицов са обвинени в това, че през същия период са  били членове на групировката. Двамата Ивановци са привлечени под наказателна отговорност и за това, че в периода май - септември м.г., при условията на продължавано престъпление, са принуждавали различни проституиращи лица да им дават по 100 лева седмично.

Деянията им са осъществени чрез използване на сила и заплахи. Нанасяли са побой на изнудваните лица, включително и използвайки метални тръби. Отправяли са им заплахи за физическа саморазправа, че ако не им заплащат исканата сума, ще бъдат причаквани, пребивани и осакатявани. Престъпленията са извършени по поръчение на разследваната организирана престъпна група.

По досъдебното производство са разпитани 16 свидетели. Извършени са разпознавания.

Веселин Жеков, Иван Балинов, Иван Иванов, Здравко Вълчев и Антон Бицов са задържани от Специализираната прокуратура до 72 часа и предстои в събота, 11 юли, да се внесе искане в Специализирания наказателен съд  за определяне на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо петимата .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама