Ирина Бокова и Кристалина Георгиева са сред вероятните кандидати за генерален секретар на ООН

14:24, 10 юли 15 / Политика 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ирина Бокова и Кристалина Георгиева са сред вероятните кандидати за поста генерален секретар на ООН, пише в свой анализ британското издание The Guardian.

Бокова и Георгиева са включени като потенциални кандидати за поста в списъка на кампанията „Жена за генерален секретар на ООН“.

Те са в компанията на Кристин Лагард, ръководител на Международния валутен фонд, Мишел Бачелет, президент на Чили и Хелън Кларк, бивш министър-председател на Нова Зеландия. 

Скорошно проучване сред читателите на британския вестник посочва, че 96% от тях смятат, че е крайно време ООН да бъде оглавена от жена, а експертите смятат, че, ако постът бъде зает от жена, тя ще внесе нови положителни аспекти в работата на организацията. 

„Това е важно за укрепването на позициите на жените по света“, коментира пред The Guardian Мери Робинсън – бивш президент на Ирландия и бивш Върховен комисар по човешките права на ООН. „Жените често имат друг маниер на лидерство, което ще съживи ООН, защото са по-склонни да изслушват и да подхождат по-практично към решаването на проблемите. Това са качества, които само ще засилят позицията на генералния секретар“, посочи Робинсън. 

Дина Кавар, посланик на Йордания в ООН и президент на Съвета за сигурност коментира, че жените се възприемат различно. „Жените са прагматични, когато да на лидерски позиции“, казва тя. „Когато една жена се издигне до върха, тя го възприема като нов начало, а не като край.“ 

Не всички експерти, обаче, са убедени, че жените-лидери постигат кой знае какъв напредък за равенството между половете и дават бившия британски премиер Маргарет Тачър като пример. 

„Макар че назначаването на жена за генерален секретар на ООН ще има важно символично значение, не съм убеден, че това ще има особен смисъл на базово ниво по света“, коментира Никълъс Кристоф – автор в New York Times на колонка за проблемите на жените. „Забелязал съм, че жените лидери не винаги помагат на жените по принцип. Във Филипините, например, жените президенти се съпротивляваха срещу достъпа на жените до контрацептиви, докато мъжете президенти го улесняваха. А в Бангладеш министър-председателят Шейх Хасина активно се опитва да попречи на банката Grameen, която подпомага жените в страната“, посочва Кристоф. 

Изборът на наследник на настоящия генерален секретар на ООН Бан Ки Мун ще бъде проведен от Общото събрание на организацията през 2016 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама