Клуб Z: #КОЙ купи в. „Преса“

14:41, 10 юли 15 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вестник "Преса" има нов собственик.

В съобщение от две изречения, публикувано най-отдолу на 13-а страница на хартиеното издание, се казва, че акционерите в "Обединени свободни медии" АД са прехвърлили акциите си от капитала на нов собственик - "Интегрирани пътни системи" АД. Уточнява се също така и че прехвърлянето ще бъде вписано в Търговския регистър, като информацията за новия собственик ще бъде декларирана по реда на Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения.

Длъжник на КТБ

"Интегрирани пътни системи" е една от компаниите, към които КТБ е била особено щедра във времената преди банката да затвори.

Според доклада на временната парламентарна комисия за проверка на КТБ "Интегрирани пътни системи" е получила кредит за 94 милиона лева от КТБ.

"От прегледа на движенията по разплащателните сметки се вижда още, че кредитополучателят получава през 2012, 2013 и 2014 г. над 160 млн. лв. от редица други кредитополучатели на КТБ, самата КТБ, Бромак ЕООД и г-н Ивайло Минчев", пише в доклада.

През същия период дружеството превежда над 170 млн. лв. на свързани компании и на КТБ. Трансферите обаче не представляват погасявания на задължения.

В доклада е записано още, че "Интегрирани пътни системи" не е представила адекватно обезпечетие на кредитите  и те са обезценени с 88,5 млн. лв. Сумата представлява 92% от заема.

Поредицата от фирми на Симеон Лозанов Симов

Според информацията от Търговския регистър "Интегрирани пътни системи" е регистрирана в село Скриняно, Кюстендилско. Компанията е с предмет на дейност строителство и ремонт на пътища и пътни съоръжения, промишлено и гражданско строителство, външнотърговска дейност и други.  

Компанията се представлява от Томислав Василев Михалчев, а в съвета на директорите влизат Юлия Йорданова Илиева. "Евробилд проект" и Томислав Михалчев.

Регистрираният капитал е в размер 10 000 000 лв.  

Собствеността в компанията почти изцяло е на "Евробилд Проект" ЕООД. Тази компания притежава 99 999 от общо 100 000 акции на дружеството. Но всички акции са запорирани от НАП на 30.03.2015 г. заради публично вземане в размер на 223 000 лева.

Седалището и адресът на управление на "Евробилд Проект" са в апартамент в столичния квартал "Красно село". Като предмет на дейност са записани вътрешно и външнотърговска дейност и всички други търговски дейности, незабранени със закон.

Управител на тази компания е Симеон Лозанов Симов, а едноличен собственик на капитала е друга компания "Юлинор" ЕООД. Нейният адрес, името на управителя, както и предметът на дейност, съвпада с този на "Евробилд Проект ЕООД".

Едноличен собственик на капитала на "Юлинор" е компания регистрирана в Сърбия. Тя се нарича "Ботса" ДОО, която е собственост на споменатия по-горе Симеон Симов.

За Симеон Симов наскоро вестник "Капитал" допусна, че вероятно е подставено лице на Бисер Лазов - бившата дясна ръка на Цветан Василев, който сега е защитен свидетел срещу него и по думите на банкера е част от лагера на бившия му партньор, депутата Делян Пеевски. Индикация за това бил фактът, че Симов се е оказал собственик в "Юлинор" като част от по-голяма пакетна сделка. Само в рамките на седмица Симов придобива дялове и става управител в още осем дружества. В някои от тях като "Евро интерфинанс" и "Аквафинанс" той поема поста управител от Лазов, който остава собственик.

"Номерът, който търсите е грешен или непълен"

Клуб Z се опита да се свърже с новия собственик на вестник "Преса" на мобилния телефон оставен за връзка с офисите както на "Юлинор", така и на "Евробилд Проект". Номерът обаче се оказа невалиден.

Акционерите в досегашния издател на вестник "Преса" бяха "ПТЦ Пресе-, Телевизионс-, унд Комуникационс- Бетайлигунгс", регистрирано в Цуг, Швейцария с 3500 акции. Пълномощник на това дружество се явява главният редактор Тошко Николов Тошев. Той участва и със собствен дял от 1000 акции, а останалите 500 са на партньора му Валери Любенов Запрянов.

През август миналата година "Протестна мрежа" публикува разследване, в което се посочваше, че кредити за близо 30 млн. лева (с дължимите лихви) са били раздадени от фирми пощенски кутии на КТБ за три водещи фирми на медийния пазар. Според документите на гражданското движение излизаше, че дълговете са необслужвани и за тях още преди затварянето на банката е започнала процедура за събирането им чрез нотариални покани. 

Последните действия по събирането им са буквално дни преди поставянето на КТБ под специален надзор. Периодът на активно събиране съвпада с раздялата между бившите партньори Цветан Василев и Делян Пеевски и показва, че собственикът на КТБ е предприел усилени действия за събиране на задълженията. 

Медийните компании с необслужвани кредити се оказаха “Про нюз България” АД (издател на вестниците “Труд” и “24 часа”), “Обединени свободни медии” АД (издател на “Преса и “Тема”) и “ГМ Прес” АД (съсобственик в “Стандарт прес”, “Шоу” и “Блиц” и издател на вестниците “Марица” и “Струма”). Кредитите са основно от периода 2011-2012 година. 

В разследването на "Протестна мрежа" се посочваше, че общо 2.5 млн лева са необслужваните кредити на “Обединени свободни медии” АД, издател на “Преса” и “Тема”, към друга фирма от пощенските кутии на КТБ – “БГ Корпорейшън” ЕООД, регистрирана също на един от традиционните адреси на фирмите на Цветан Василев – ул. "Дамян Груев" 46 в София.

Нотариалните покани за изпълнение на договорите са връчени на 2 юни 2014 г. на адреса на дружеството, който е и редакция на изданията, в сградата на ЦУМ в София. Според разписката изпълнителният директор Тошко Николов Тошев и представител на правния отдел са отказали да получат поканата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама