Фермерите от Добруджа са готови за блокада на страната с комбайни на бензиностанциите

14:55, 10 юли 15 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поне 2500 от земеделски стопани в област Добрич, които са 3500-4000, ще подкрепят протеста, съобщи Кирил Жендов - председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.  НАЗ организира национално зареждане на селскостопански машини по бензиностанциите в страната след 20 юли 2015г., за да демонстрира реалното приложение на Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

По думите на Жендов, с промените в Наредбата на практика земеделските производители трябва да станат бензиностанции. Според него, у нас се води репресивна кампания срещу зърнопроизводството като сектор. Той е категоричен, че контрабандно гориво не е при зърнопроизводителите, а при вносителите.

Нормативните изменения вменяват на земеделските производители непосилната финансова и административна тежест за монтиране на фискални и нивомерни устройства. Жендов посочва, че, за да ги  изпълни, един земеделски производител трябва да плати първоначално 13-15 хиляди лева за монтаж, а след това всеки месец по 100 лева за поддръжка на нивомера и още толкова – за фискалния апарата. „При 65000 земеделски производители в страната, дори и 50 000 да изпълнят изискването, това означава, че 10 млн. лева влизат в нечий джоб, само за поддръжка“, коментира Кирил Жендов. Протеста, който организира Националната асоциация на зърнопроизводитеите, цели да покаже, че ако изискванията на наредбата влязат в сила, но земеделските производители не ги изпълнят, а зареждат на бензиностанциите, те ще блокират държавата.

Хората от сектора негодуват и затова, че са водени разговори на правителствено ниво – с министъра на финансите, и е било решено докато не се постигне консенсус, наредбата да не влиза в сила. А, сега тя е с краен срок за изпълнение 1 август, като през това време фермерите са ангажирани с жътва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама