Нова апаратура ще заработи в Комплексния онкологичен център във В. Търново

14:56, 10 юли 15 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Успешно приключва проекта за реконструкцията на Онкологичния център във Велико Търново. Стойността му надхвърли 10 млн. лв., като от тях малко над 4 млн. лв. осигури Община Велико Търново.  

Предствен бе новият мултимодален ускорител, при който според специалистите над 50% от пациентите се възстановяват.

Събразен е с най-новите съвременни тенденции в лъчетерапията. "До средата на август се надяваме да получим лиценз и Онкологичният център във Велико Търново да може да използва новата техниха", каза Мариела Цонева - директор на дирекция "Общинско развитие" в Община Велико Търново.

"По проекта са обучени 15 специалисти, които ще работят с новата апаратура, казаха представителите на фирмите изпълнители. Любопитно е, че в строително-монтажните работи е предвидена стена с дебелина 2 метра и половина, съобразена с риска при работа с подобно лъчение".

Тази машина третира едиствено болното място, там където е раковото образование, без да засяга останали органи, казаха още специалистите. Успешно се прилага при лечение на ракови заболявания и премахване на образования в естествени човешки кухини или казано по друг начин при рак на матката, гърлото и простатата. 

Проектът за реконструкция на Комплексния онкологичен център във Велико Търново се реализира с помощта на Европейския съюз по ОП "Регионално развитие 2007-2013". Той бе подписан още през 2012-та година и трябва да бъде приключен до 2015-та.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама