С демонстрационни мачове откриха турнира по Го в Русе

15:36, 10 юли 15 / Любопитно 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в Русе официално стартира двудневен турнир по логическата игра Го. Събитието бе открито от зам.-областният управител Явор Янчев, а самата надпревара се осъществя с подкрепата на Областна администрация - Русе, която домакинства турнира. Гост бе и Теодор Недев, член на управителния съвет на Българската Го асоциация.

В своето приветствие към участниците Янчев заяви: ”Логическата игра Го е на повече от 4300 години. Тя води началото си от Древен Китай. Стигнала е до нас, без правилата й да се променят. С десетки милиони активни играчи, Го е сред най-популярните игри в света. Въпреки простите правила и стратегическата сложност Го е необятна. Усвояването на играта е истинско предизвикателство, въвличащо човешкия интелект и интуиция в овладяването на безпределните възможности за игра.” Зам.-областният управител пожела на участниците да бъдат енергични, със силен състезателен дух, много кураж и да останат удовлетворени от постигнатите резултати.

Организаторите изнесоха и няколко презентации, с които представиха развитието в глобален план на играта, която е в полезрението на множество държавни институции в азиатските държави. Теодор Недев коментира, че напоследък към играта има интерес и от страна на компютърни и комуникационни компании, тъй като съдържа множество алгоритми и математически модели, и това прави добрите играчи особено ценни за индустрията. 

Събитието продължи и с няколко демонстрационни мача, в които участие взеха някои от русенските играчи. Официалните мачове стартират утре, 11 юли от 10:00 часа в Зала 1 на Областна администрация, а финалите ще са в неделния ден. Участие ще вземат състезатели от България и Румъния, а освен индивидуалните срещи ще бъдат играни и отборни мачове. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама