Морски дракони набодоха петима летовници във Варна

15:38, 10 юли 15 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
5 случая на убодени от морски дракон от началото на летния сезон във Варна регистрират от токсикологията във Военноморската болница. Освен тях през клиниката са преминали и петима души, ухапани от змии. Има и един пациент, опарен от медуза, отчете пред Topnovini.bg завеждащият клиниката доц. Снежа Златева.

Макар и отровен, морският дракон не е агресивен и не напада хората. Може да ви вкара в болницата само ако докоснете шиповете по гръбната му перка или хрилете. Там има множество жлези, които отделят отровен секрет, който е в състояние да ви парализира.

Случаите на убождане зачестяват със затоплянето на водата. Тогава, поради недостига на кислород, морският дракон излиза на плиткото, почти до брега, и се заравя в пясъка. Така всеки може да настъпи отровните му шипове. Те могат да предизвикат усложнения като възпаление или парализа, които да наложат продължително лечение и по този начин да изпаднете във временна нетрудоспособност. Убождане от дракон не е смъртоносно, но винаги е болезнено.

Затова разпознаването му е задължително, тъй като има опасност да се сгреши със сафрид или попче и да се хване с ръка. Рибата е дънна. Тя се зарива в пясъка и само очите и част от муцуната й са навън. По този начин напада от засада дребните рибки.

Летовниците, които са имали съприкосновение с отровни риби, мекотели и влечуги, незабавно трябва да потърсят лекарска помощ. Морският дракон е една от малкото отровни риби в Черно море, казват специалисти от Института по рибни ресурси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама