Еврогрупата: Планът на Гърция е „изчерпателен“

15:41, 10 юли 15 / Свят 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Еврогрупата описа плана на Гърция за реформи и предотвратяване на фалита и излизането й от еврозоната като „изчерпателен“ съобщи ВВС. 

Лидерът на групата Йерун Дейселблум каза, че „важно решение ... в едната или другата посока“ ще бъде взето на срещата на страните от еврозоната в събота. По думите му планът на Гърция за реформи е „изчерпателен текст“, а подкрепата от гръцкия парламент ще го направи „по-достоверен“. „Но дори и в такъв случай ще трябва да го обмислим много внимателно – да преценим дали предложението е добро и дали сметките излизат“, каза Дейселблум. „Ще трябва да вземем важно решение, каквото и да е то.“

Гръцкият премиер Алексис Ципрас представи пред кредиторите на страната плановете си за реформи късно в четвъртък, часове преди да изтече крайният срок. Те трябва да бъдат одобрени от гръцкия парламент на петъчното заседание.

Атина се съгласява с всички искания на кредиторите, поставени преди референдума от 5-ти юли.

Новите предложения на гръцкото правителство предвиждат съществени увеличения на данък добавена стойност и намаляване на държавните разходи за пенсии.

Предвижда се също ДДС от 23% (13% в момента) за ресторантите и кетъринга и 13% ( от 6.5%) за хотелите, както и увеличение на корпоративния данък до 28% (от 26%) през 2015 г.  Правителството също така планира да увеличи данъка върху луксозното имущество до 13% (10% сега), както и да наложи незабавно данък върху телевизионните реклами.

Предвижда се и строг календар за приватизация. Правителството си поставя за цел да спести 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) от намаляване на разходите за пенсии през 2016 г., като сложи край на ранното пенсиониране.

Гърция предлага да намали и разходите си за отбрана с 300 милиона евро до края на 2016 г.  В замяна Атина обаче поставя условия -  иска над 53 милиарда евро, които да използва за плащания по задълженията си. Както и преструктуриране на огромния държавен дълг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама